Büyük bitkiler, yaşam alanınızı yemyeşil ve sakin bir tropikal cennete dönüştürmek için harika bir seçimdir. Aşağıda yeni bir büyük bitkiyi evinize getirirken dikkat etmeniz gerekenleri paylaştık.
Küçük bitkilerin bakımının büyük bitkilerden daha kolay olduğu yaygın bir yanılgıdır. Belki de büyük bir bitkinin göz korkutuculuğu daha fazla emek gerektiriyor gibi görünmesine neden oluyordur, ancak aslında büyük bitkilerin bakımı genellikle daha kolaydır. (Tabi yeterli ışık aldıklarında.) Büyük bitkiler daha sağlamdır ve strese girdikleri zaman birkaç yapraklarını kaybetseler de bir sorun olmaz. Büyük bitkilerin aynı zamanda büyümek ve stres dönemlerine direnmek için daha fazla kaynağı bulunur. Eve büyük bir bitki getirirken aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktalar aşağıda görebilirsiniz.
Mekanınız için büyük bir bitki seçtiğiniz zaman olgun ama göreceli olarak az yer kaplayan bir bitki seçin. Örneğin 60-120 cm uzunluğunda bir bitki yeterli olacaktır. Böylece seçtiğiniz bitki yeni ortamındaki koşullara uyum sağladığında, evinizde veya ofisinizde büyümek için yeterli alana sahip olacaktır.
Büyük bitkiler daha büyük saksılarda yetiştiği için daha fazla toprağa ihtiyaç duyar. Bu da büyük bitkilerin genellikle daha az sıklıkta sulamaya ihtiyaç duyacakları anlamına gelir. Büyük bitkinizin türüne bağlı olarak 1-4 haftada bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Sulamadan önce her zaman toprak kuruluğunu kontrol edin. Parmağınızı toprağa sokup kontrol etmek istemiyorsanız nem ölçer kullanarak bunu yapabilirsiniz. İpucu saksınızın drenaj deliği varsa saksı altlığına biriken fazla suyu daha sonra boşaltabilirsiniz.
Büyük bitkiler daha parlak ışığa ihtiyaç duyar ve parlak ışık bu bitkilerin yapraklarının sağlıklı olmasını sağlar. Paşa Kılıcı Çiçeği (Peygamber Kılıcı Çiçeği) ve Zeze Çiçeği (Zamia Bitkisi) gibi az ışık isteyen bitkiler bile daha fazla güneş ışığı alan bir ortamda daha iyi büyüyebilirler. İpucu: mekanınız karanlıksa bu büyük bitki yetiştiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Yapay ışıkla destek sağlayabilirsiniz.
İyi haber şu ki büyük saksılarda bulunan büyük bitkilerin büyümesi daha fazla zaman alır. Bu nedenle de küçük bitkilere göre senede bir kere saksıyı/toprağı değiştirmeniz yeterli olacaktır. Büyük ihtimalle bitkinin türüne ve aktif büyümesine göre bitkinizi her 2-3 yılda bir yeni bir saksıya almanız yeterli olacaktır. Ayrıca, büyük bitkinizin saksısını/toprağını değiştirene kadar büyümeye devam etmeleri ve ihtiyaç duydukları besin maddelerine sahip olduklarından emin olmak için ilk yıldan sonra gübre desteği vermeyi unutmayın.
Büyük bitkiler daha olgundur ve daha kolay çoğaltılabilirler. Bitkinin boyutunda bir azalma olmadan bitki çoğaltması yapabilirsiniz.
Bitkinizin yapraklarını temizlemek tüm saksı bitkileri için önemli olsa da büyük bitkiler için daha önemlidir. Bitkinizin yaprakları toz ve kirle kaplı olduğunda klorofiller, bitkinin fotosentez için ihtiyaç duyduğu güneş ışığını alamayabilirler. Bitkinin yapraklarını temizlemek için %10 limon suyu ve beyaz sirke ile su karışımını mikrofiber havlu veya yumuşak süngerle yapraklara uygulayın.
Aradığınız tüm ev, salon, balkon, ofis, iç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleri, bitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!