Kılıç Çiçeği - Paşa Kılıcı
Kılıç çiçeği iç mekânlarda oldukça popüler olan ve kılıca benzer sert yapraklarıyla dikkat çeken dayanıklı bir ev bitkisidir. Bitkinin sarı ve krem rengi kenarlara sahip yeşil renkli yapraklı çeşitleri olduğu gibi çizgili yapraklara sahip farklı türleri de bulunmaktadır. İlgi çekici, kolay bakılabilen kılıç çiçeği susuzluğa karşı dayanıklılığı, düşük ışıklı ortamlarda büyüyebilmesi gibi özellikleriyle ofis bitkileri arasında en ideal seçeneklerden bir tanesidir.
Kılıç Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri
Paşa kılıcı ya da paşa kılıcı çiçeği olarak da bilinen kılıç çiçeği, farklı ortamlara karşı toleranslı olması nedeniyle özellikle daha önce yeşil bitkiler konusunda tecrübesi olmayan kişiler için ideal seçeneklerden birisidir. Az bakım gerektiren paşa kılıcı çiçeği, oturma odası bitkileri ve salon bitkileri arasında, kapalı alanlarda dekorasyonu tamamlayan eşsiz bir seçim olmasıyla öne çıkar.
- Bitki; düşük, parlak ya da direkt güneş ışığında yaşayabilir.
- Bitkinin iki haftada bir sulanması yeterlidir. Kış aylarında ayda bir sulanabilir.
- Belirli bir nem gereksinimi yoktur, kuru ortamları severler.
- İdeal ortam sıcaklığı yoktur ancak 10°C altı sıcaklıklar bitki için uygun değildir.
- Paşa kılıcı bitkisi büyüme döneminde 2 ayda 1 gübrelenebilir.
- Yenilmesi durumunda hayvanlar üzerinde toksik etkilere yol açabilir. Bu nedenle hayvanlardan uzak tutulmasına dikkat edilmelidir.Drenajı iyi, kumlu toprakta yetiştirilmelidir.
Asya ve Afrika coğrafyasında görülen kılıç çiçeği dik bir kılıç şeklinde dökülmeyen yapraklara sahiptir. Paşa kılıcı özellikleri arasında ilgi çekici noktalardan bir tanesi doğal habitatında beyaz renkli çiçekler açmasıdır. “Paşa kılıcı çiçek açar mı?” sorusunun cevabı bu noktada biraz farklılaşır çünkü habitatı dışında bitki çok nadiren çiçek açar. Güvenli bitkilerden birisi olarak kabul edilse de tüketildiğinde evcil hayvanlar üzerinde toksik etkilere neden olabilir. Bitkinin bu özelliği nedeniyle evcil hayvanlar tarafından tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Kılıç çiçeği yaklaşık bir metreye varan boyutuyla büyük bitkiler arasında yer alır.
Paşa Kılıcı Çiçeği Bakımı
Paşa kılıcı bakımı oldukça kolaydır ve bu kadar popüler olmasının ardında yatan nedenlerden birisi de budur. Bakımı kolay bitkiler arasında yer almasının yanı sıra uzun yeşil ve sert yapraklarıyla iç mekânlarda güzel bir dekoratif parça olarak kullanılabilmesi nedeniyle çok tercih edilir.
Güneş Işığı: Kılıç çiçeği için en iyi ışık ortamı günde 8-10 saatlik dolaylı güneş ışığı ya da sabah erken saatlerde birkaç saatlik doğrudan güneş ışığıdır. Çok fazla güneş ışığına maruz kalması bitkinin yapraklarının yanmasına neden olabilir. Kılıç çiçekleri bir miktar gölgeyi tolere edebilir. Ancak ışığın eksikliği bitkinin büyümesini engelleyebilir ve renginin açılmasına yol açabilir.
Toprak: Paşa kılıcı bakımı kolay olsa da toprağına biraz dikkat etmek gereklidir. Gevşek ve drenajı iyi saksı toprağı paşa kılıcı için ideal topraktır. Bununla beraber çok amaçlı kaktüs toprağı da paşa kılıcı çiçeği için tercih edilebilir. İçerisinde yüksek miktarda turba içeren toprak karışımları iyi su tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kılıç çiçeği toprağı olarak kullanılmamalıdır.
Su İhtiyacı: Susuzluğa dayanıklı olması nedeniyle kılıç çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Sulama için toprağın tamamen kuruması beklenmelidir. Yaz aylarında 2 haftada 1 sulama yeterliyken kış aylarında toprağın nemli olması durumunda ayda 1 sulama yeterli olacaktır. Yaprakların kırılgan ve kuru olduğunun fark edilmesi durumunda hemen sulanması gereklidir. Aşırı sulama paşa çiçeğinin hızlı bir şekilde ölmesine neden olur. Yaprakların sararması aşırı sulamanın bir göstergesidir. Bu nedenle yapraklarda sararma fark edildiğinde bitkinin sulanmaması gerekir.
Sıcaklık ve Nem: Paşa kılıcı çiçeği bakımı için sıcaklık ve nem de bir diğer önemli konu. Bitki için ideal sıcaklık aralığı oldukça geniştir. 21 – 32 derece arası sıcaklıklar sağlıklı kalmasını sağlar. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda bitki hızlı bir şekilde ölür. Esintinin olduğu yerler için de uygun değildir. Yüzde 30 ile 50 arasında ortalama nem paşa kılıcı için ideal aralıktır.
Gübre: Kılıç çiçeğini bir kez bahar mevsiminde ve bir kez de yaz ortasında gübrelemek yeterlidir. Yavaş salınımlı 10-10-10 gübreyi yarı seyrek şekilde kullanmak gerekir. Kılıç çiçeği kış aylarında gübrelenmemelidir.
Kılıç Çiçeği Yaşam Alanı
Paşa kılıcı çiçeği özellikleri arasında yaşam alanına büyük ölçüde uyum sağlaması da bulunur. Parlak ve dolaylı gelen ışıklar tercih edilse de kılıç çiçeği direkt gün ışığında da bir süre kalabilir. Her ne kadar büyümesi yavaşlasa da evin düşük ışıklı ortamları ya da gölgeli yerlerinde de bu bitkiye yer açılabilir. Kılıç çiçeği bu yönüyle banyo bitkileri ile büyük bir benzerlik gösterir.
Bitkinin yerini değiştirirken düşük ışıklı ortamdan direkt güneş ışığına çıkarılmamasına dikkat edilmelidir, ani değişimler bu bitkiyi şoka sokar. Karanlık ortamdan aydınlık ortama çıkarılırken bu değişimin ortalama birer haftalık aralarla yavaş yavaş yapılması önerilir. Ayrıca bitkinin yerinin değişmesi su ihtiyacının da farklılaşmasına neden olur. Daha sıcak ve parlak yerlerde yer alan bitkiler daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bitkinin ortam sıcaklığı 10 derecenin üzerinde olan bir yerde bulunması, esintili bölgelerden uzakta olmasına özen gösterilmesi temel gerekliliklerdir.
Kılıç Çiçeği Anlamı
Kılıç çiçeği anlamı farklı kültürlerde ve toplumlarda değişse de sembolik anlamları oldukça güzeldir. Bitkinin olumsuz enerjiye karşı bir kalkan olduğu düşünülmektedir. Şans ve pozitif enerji getirdiğine inanılan bu bitki aynı zamanda barışı ve huzuru sembolize eder. Kılıç çiçeğinin adı zaman içerisinde pek çok kez değişmiştir. Bu bitki ilk olarak 1753 yılında Carl Linnaeus tarafından Aloe olarak değerlendirildikten sonra 1903 yılında David Prain tarafından morfolojik olarak Sansevieria cinsinde tanımlanmıştır. Prain’in Bengal Bitkileri listesinde yer alan kılıç çiçeği, 2017 yılında Royal Botanic Gardens’ta bulunan DNA bankası sayesinde Dracaena cinsine yerleştirilmiştir.
Paşa Kılıcı Çiçeği Faydaları
Paşa kılıcı faydaları oldukça fazla ve bunların başında da havayı filtreleme özelliği geliyor. Üstelik en çarpıcı özelliği geceleri karbondioksiti oksijene çevirebilen az sayıdaki bitkiden biri olması. Bu yönüyle paşa kılıcı bitkisi hava temizleyen bitkiler arasında önemli bir yere sahip.
Bitki karbondioksidin yanı sıra benzen, formaldehit, ksilen, trikloretilen ve toluen gibi toksik kirleticileri de havadan temizler. Oksijen sağlaması ve havayı nemlendirmesi nedeniyle toz kaynaklı alerjilerin etkisinin hafifleyebilmesi de paşa kılıcı çiçeği faydaları arasında yer alır. Bu nedenle paşa çiçeği önemli yatak odası bitkileri arasında da bulunur.
Ortamdaki negatif enerjiyi aldığı düşünülen paşa çiçeği Çinliler arasında ve Çin kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Feng Shui anlayışına göre okullardaki sınıflara Sansevieria yerleştirmek öğrenmeyi kolaylaştırır. Öğrenmeyi kolaylaştırması kılıç çiçeği faydaları arasında en ilgi çekenlerden bir tanesidir.
Peygamber Kılıcı Çiçeği Boyutları
Dekorasyonu doğal bir dokunuşla desteklemek isteyenler için kılıç çiçeği ideal tercihler arasında yer alıyor. Kılıç çiçeğinin boyutları doğal habitatında 15 cm ile 3,6 metre, ev ortamında ise 60 cm ile 1,5 metre arasında değişiyor. Peygamber kılıcı boyut açısından orta boy bitkiler ile yüksek boy bitkiler arasında yer alır. Bu sayede paşa çiçekleri geniş mutfaklı evlerde mutfak bitkileri olarak da tercih edilebilir.
Kılıç Çiçeği Fiyatları
Farklı kılıç çiçeği çeşitleri mevcut. Bu nedenle kılıç çiçeği fiyatı da bitkinin çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Bitkinin büyüklüğü, nereden geldiği ve türü paşa kılıcı fiyatı üzerinde etkili olan faktörlere örnek olarak gösterilebilir. Bununla beraber bitkinin yaşı, yaprak sıklığı gibi özellikleri de paşa kılıcı çiçeği fiyat farklılıklarının oluşmasına yol açan diğer etmenlerdir.
Bitkim.com’da her zaman en ideal şartlarda yetiştirilmiş bitkileri bulabilirsiniz. Türkiye’de 50’den fazla bitkinin yetiştirildiği 5 farklı seraya sahip olan Bitkim.com sayesinde sağlıklı ve kaliteli bitkilere dilediğiniz an sahip olabilirsiniz.