81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
Az Işık İsteyen Bakımı Kolay İç Mekan Bitkileri

Az Işık İsteyen Bakımı Kolay İç Mekan Bitkileri

Yaşam alanınız doğal ışıktan yoksun mu? İster zemin kattaki bir daire için, ister ofisiniz için bir bitki arıyor olun, bitki bakımında başarılı olmak istiyorsanız, bitki ebeveynliğine az ışıkta mutlu bitkiler ile başlayın.

Az ışıkta mutlu / Az ışık isteyen bitki ne demek?

Bir ev bitkisinin "az ışıkta mutlu bitki" olarak tanımlanması, düşük ışık koşullarına toleranslı olduğu anlamına gelir. Az ışık alan bir bitki, doğal ışık kaynağı olan pencereden uzağa ya da herhangi bir nedenle fazla ışık almayan bir pencerenin yanına yerleştirildiğinde büyüyebilir. Bu, bitkinin düşük ışıkta mutlaka iyi bir gelişim göstereceği anlamına gelmez, ancak bitkiniz hayatta kalacak ve büyümeye devam edecektir.

Az ışık isteyen bitkiler aynı zamanda gölge seven bitkiler olarak da adlandırılırlar. Genel olarak gölge seven bitkiler doğal ışık kaynağı olan güneşin doğrudan gelmemesine karşı dayanıklılardır.  Bazı bitkiler gölgede yetişirken doğrudan güneş aldıklarında ölürken, bazıları ise gölgede yetişseler bile doğrudan güneşe de tolerans gösterebilirler.

Ancak iç mekanlardaki güneş dış mekana göre daha güçsüzdür. Dış mekanın aksine, iç mekandaki güneş genellikle odaya bir veya iki yönden girer. Pencere ise gelen gün ışığını yayıp yansıtarak ışığın yoğunluğunu azaltır. Bu nedenle çoğu saksı bitkisi dolaylı gelen parlak ve orta parlaklıktaki ışığı tercih ederler. Ancak dolaylı gelen düşük ışığa dayanıklı bitkiler de vardır. İç mekandaki güneş ışığı daha az yoğun olsa da bitkiler doğrudan pencerenin önüne yerleştirildiklerinde bazı bitkilerin yapraklarını yakacak kadar güçlü olabilir.

Bir bitkiyi az ışık isteyen bitkiler kategorisine uygun kılan şeyler nelerdir?

Bitkiler beslenmek için ışığa ihtiyaç duyarlar. Besinlerini fotosentez adı verilen bir süreçle üretirler ve ışık, bu süreçte hayati rol oynar. Bu nedenle birçok bitkinin daha fazla ışığı tercih etmesi şaşırtıcı değildir. Peki bitkiler yeterince ışık alamazsa ne olur?

Işık toleransı karmaşık bir özellik olsa da iki senaryo ile basitleştirilebilir: bitkinin zaman içinde doğal ortamına uyum sağlaması ve/veya sera gibi kontrollü bir ortama zaman içinde uyum sağlaması. Genellikle ilk senaryo geçerli olsa da ikinci senaryo ile tolerans artar. Örneğin eğrelti otları doğal ortamlarında en karanlık orman zeminlerinde bulunurlar. Üstlerini örten ağaçlar sayesinde çok az doğrudan gün ışığı alırlar ama bu bitkiler zaman için gölgede büyüme adapte olmuşlardır.

Sulu gövdeye veya sıkışık köklere sahip sukulent ve kaktüs bitkilerinin fiziksel adaptasyonu gibi az ışıklı ortama adapte olan bitkiler de bulunur. Bu adaptasyonlar gün ışığını yakalayan geniş, ince yapraklar olabileceği gibi topraktaki ek besin maddelerini alabilecek olan derin, karmaşık kökler de olabilir. Deve Tabanı Çiçeğinin (Monstera Deliciosa bitkisinin) fenestrasyon adı verilen ünlü doğal yaprak deliklerini, orman zemininde gün ışığını en üst düzeyde yakalamak için oluşturduğu bir adaptasyon olduğu öne sürülmektedir. Yaprağın yüzeyi genişlerken bunu destekleyen yaprak hücrelerinin kütlesi azalmaktadır. Bu durum enerji açısından oldukça verimlidir.

Az ışık isteyen bitkilerin bakımı nasıl yapılır?

Az ışıkta mutlu olan bitkilere nasıl bakım yapılacağı bitkinin türüne göre değişir ancak akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta vardır:

1. Düşük ışık alan bir bitkiyi aşırı sulamamaya dikkat edin. Bitkiniz ne kadar çok güneş ışığı alırsa, zamanla o kadar çok susayacaktır. Bu süreç, su depolayan sukulentler ve kaktüsler dışında çoğu bitki için geçerlidir. Artan ışık nedeniyle artan su ihtiyacının birkaç nedeni vardır, ancak en büyük nedeni bitkilerin terleme adı verilen bir süreç sırasında su kullanması ve terleme oranının bitkinin aldığı güneş ışığı miktarına bağlı olması ve bununla birlikte artmasıdır.

Az ışık isteyen bitkilerinizi sulamadan önce toprağın her zaman kuru olduğundan emin olun. Toprak kuru değilse sulamadan önce kurumasını bekleyin. Bitkiniz az ışıkta mutlu olduğu için, daha parlak ışık alan başka bir bitkiniz kadar sık sulanması gerekmeyebileceğini unutmayın. Aşırı sulayabileceğinizden endişe ediyorsanız, susuzluk belirtilerini bekleyebilirsiniz: kırışan yapraklar, kenarları kıvrılan yapraklar, solan gövdeler, bunların hepsi kuru toprağa işaret eder. Unutmayın, su eklemek çıkarmaktan daha kolaydır! Bu yüzden tedbirli olmak için daha az sulamayı tercih edebilirsiniz.

2. “Az ışık istemek”, “hiç ışık istememek” anlamına gelmediğini ve ışık yoğunluğunun mevsimlere göre değişebileceğini unutmayın. Az ışık isteyen bitkinin pencereyle olan mesafesinin yeterli doğal ışık alacak kadar olduğundan emin olun. Işık olmadan bitkiniz ölecektir.

Alanınızın aldığı doğal ışık durağan değildir, mevsimlere göre değişir. Belki kış aylarında, düşük ışık toleranslı bitkiniz daha kısa günlerin sağladığı az ışığı yakalamak için pencereye daha yakın daha mutlu olacaktır; yaz aylarında ise aynı bitkinin yerinin değiştirilmesi, alanınızın daha içine ve pervazınıza vuran yoğun yaz güneşinden uzağa taşınması gerekebilir.

Az ışık isteyen bitkiler aynı zamanda gölge seven bitkiler olarak da adlandırılırlar. Genel olarak gölge seven bitkiler doğal ışık kaynağı olan güneşin doğrudan gelmemesine karşı dayanıklılardır.  Bazı bitkiler gölgede yetişirken doğrudan güneş aldıklarında ölürken, bazıları ise gölgede yetişseler bile doğrudan güneşe de tolerans gösterebilirler.

Ancak iç mekanlardaki güneş dış mekana göre daha güçsüzdür. Dış mekanın aksine, iç mekandaki güneş genellikle odaya bir veya iki yönden girer. Pencere ise gelen gün ışığını yayıp yansıtarak ışığın yoğunluğunu azaltır. Bu nedenle çoğu saksı bitkisi dolaylı gelen parlak ve orta parlaktıktaki ışığı tercih ederler. Ancak dolaylı gelen düşük ışığa dayanıklı bitkiler de vardır. İç mekandaki güneş ışığı daha az yoğun olsa da bitkiler doğrudan pencerenin önüne yerleştirildiklerinde bazı bitkilerin yapraklarını yakacak kadar güçlü olabilir.

Bakımı kolay az ışık isteyen bitkiler nelerdir?

Paşa Kılıcı Çiçeği (Peygamber Kılıcı Çiçeği), bitki bakmaya yeni başlayanların ihtiyaç duyduğu bakımı kolay bitkiler arasında yer alır. Bu bitki NASA’nın Temiz Hava Çalışmasında bir numarada yer almasına ek olarak, Paşa Kılıcı Çiçeği (Peygamber Kılıcı Çiçeği)  az ışık isteyen sukulent türü bitkidir. Bitkilere bakmaya yeni başlıyorsanız bu yazdıklarımız şu anlama geliyor: Bu bitki çok az suya ihtiyaç duyar ve bitkiyi evinizde istediğiniz herhangi bir yere koyabilirsiniz.

Az ışık isteyen bir diğer bitki olan Zeze Çiçeği (Zamia Bitkisi) ise hem gölgede hem de kurak ortamda hayatta kalabilir. İlk bakışta sukulent olduğunu anlamasanız da bitkiye yakından baktığınız zaman toprağın yüzeyinin altında büyük, patates benzeri şekiller olduğunu fark edersiniz. Kuraklığın yaygın olduğu ortamlara alışkın olan Zeze Çiçeği (Zamia Bitkisi), su depolayan rizomlar geliştirmiştir.

Patos Salon Sarmaşığı ( Patos Çiçeği - Patos Bitkisi) hakkında ne söylesek az. Alışveriş merkezlerinden, doktor muayenehanelerine ve arkadaşınızın oturma odasına kadar hemen hemen her yerde bu bitkiyi görmenizin bir nedeni var - hemen hemen her iç mekan ortamını tolere edebilir. Az ışık gibi ideal olmayan koşullara dayandığı için bazıları tarafından “ofis bitkisi” olarak da adlandırılır.

Eğrelti otları, ev bitkisi olarak bakımının zor olması nedeniyle kötü bir şöhrete sahip olabilir, ancak Kuş Yuvası Eğrelti Otu nispeten az bakım gerektirir. Merkezi bir rozetten çıkan dalgalı yapraklarıyla bilinen Kuş Yuvası Eğreltiotu, her alana canlı yeşil bir renk katacaktır. Ek olarak, toksik olmadığı için evcil hayvan dostlarınızın etrafında bulundurmak güvenlidir.

Kalp yapraklı Philodendron, kalp şeklindeki yeşil yaprakları, kolay bakımı olması ve hızlı büyüyen sarmaşıkları sayesinde en popüler bitkilerden biridir. Genellikle Patos Sarmaşığı ile karıştırılır, bu da mantıklıdır, çünkü estetik olarak bu bitkiler benzer görünümdedir ve benzer bakım rutinine sahiptirler.

Çekici yaprakları ve kolay bakımı ile bilinen Aglaonema veya Çin Herdem Yeşili, popüler bir iç mekan ev ve salon bitkisi çeşididir. Asya'nın tropikal orman zeminlerine özgüdürler, bu nedenle dolaylı güneş ışığını tercih ederler (doğrudan güneş ışığı alacalı yapraklarını yakabilir) ve daha düşük ışık seviyelerinde hayatta kalmaya adapte olmuşlardır. Bununla birlikte dolaylı olarak gelen orta veya parlak ışık sağladığınızda bu bitki daha canlı görünür.


Aradığınız tüm ev, salon, balkon, ofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleri, bitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!