Para Çiçeği & Para Ağacı
Bitkilerin, yaşam alanlarına ve insanların hayatlarına enerji getirdiklerine inanılır. Özellikle kadim bir öğreti olan ve binlerce yıldır başta Uzakdoğu olmak üzere dünyanın dört bir yanında uygulanan Feng Shui özelinde, bolluk ve bereket için yaşam alanlarında yapılması gerekenler arasında doğru bitki seçimi de yer alır. Günümüzde bolluk ve bereket getirdiğine inanılan, para çiçeği ve/veya para ağacı olarak adlandırılan çok sayıda bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Para Ağacı - Pachira Aquatica
- Çin Para Bitkisi - Pilea Peperomioides
- Para Sukulenti - Yeşim Bitkisi - Crassula Ovata Minor
- Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Deliciosa
- Patos Salon Sarmaşığı - Epipremnum Aureum
- Şans Bambusu - Lucky Bambu
- Kauçuk Çiçeği - Ficus Elastica
- Bonsai Ağacı - Ficus Microcarpa
Para Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri
Farklı toplumlarda ve kültürlerde para çiçeği veya para ağacı olarak bilinen, bolluk ve bereket getirdiğine inanılan çok sayıda bitki vardır. Bu nedenle de para çiçeği özellikleri, para çiçeği çeşitleri doğrultusunda farklılaşır. Benzer bir durum para çiçeği bakımında da ortaya çıkar. Para çiçeği nasıl bakılır? sorusunun yanıtı araştırılmadan önce çiçeğin botanik ismine bakılmalı ve araştırma botanik isimle yapılmalıdır.
Para Ağacı - Pachira Aquatica
Para çiçeği veya para ağacı olarak bilinen Pachira Aquatica, şans ve bolluk getirdiğine inanılan bir bitkidir. 1980’li yıllarda ev bitkisi olarak popülerleşen bu bitkinin bir Uzakdoğu öğretisi olan Feng Shui’de büyük bir önemi olduğu bilinmektedir.
Para çiçeği hikayesi oldukça eskilere dayanır. Hikâye bitkinin adının paraya çok ihtiyacı olan yoksul bir adamın para kazanmak için dua etmesi sonrasında bu bitkiyi bulmasını konu alır. Bitkiyi bulmayı bir mesaj olarak kabul eden ve bitkiyi evine götüren adam, sonrasında bitkiyi kullanarak yetiştirdiği bitkileri satar ve para kazanır.
Para ağacı bakımı genel olarak kolaydır. Temel bakım gereksinimleri yerine getirildiği takdirde bitkinin ideal şekilde gelişmesi beklenir. Bitkinin günde minimum 6 saat parlak veya orta seviyede dolaylı güneş ışığına maruz kalması gerekir. Güneş ışığına toleransı yüksek olan bitki yeterli ışık alamıyorsa bir bitki ışığı ile desteklenmelidir.
Bitkinin gelişebilmesi için 6 – 7 pH aralığında, yüksek drenaja sahip bir toprağa ihtiyacı vardır. Toprağa turba yosunu karıştırmak, pH derecesini yükseltmeye yardımcı olur. Para çiçeği bitkisi için kullanılan toprağın büyüme mevsiminde gübrelenmesi önerilir. Bitki toprağının kurudukça sulanması gerekir. İlkbahar ve yaz aylarında sulama ihtiyacı artarken sonbahar ve kış aylarında sulama sıklığı azaltılmalıdır.
Çin Para Bitkisi - Pilea Peperomioides
Bakımı kolay ev bitkileri arasında yer alan, çok yıllık çiçek açan bir bitki olması dikkat çeken Çin para bitkisi, Himalaya Dağları’nın eteklerinde büyüyen ve Çin’e özgü bir bitkidir. İç mekânda genel olarak çiçek açmayan bitkinin boyutları yaklaşık olarak 30 cm olurken yapraklarla ölçülen bitki çapı ise 20 - 30 cm aralığındadır.
Çin para çiçeği bakımı; ışık, toprak, su, sıcaklık ve nem gibi farklı unsurların göz önünde bulundurulması ile planlanır. Bitki dolaylı parlak ışıkta büyümelidir. Bitki yapraklarının simetrik büyüyebilmesi için saksının düzenli döndürülmesi gerekir. Bitki düşük ışıkta yaşayabilir ancak düşük ışık küçük yapraklara ve uzun bacak olarak da adlandırılan alt kısımlarda yaprak çıkmaması durumuna neden olur.
Turba bazlı kaliteli bir toprağa dikilmesi önerilen bitki için ideal toprak pH’ı 6 - 7 aralığındadır. Toprak drenajının iyi olması bitki sağlığı açısından önemlidir. Bitki yapraklarının sarkmaya başladığı gözlemlendiğinde sulama zamanı gelmiş demektir. Çin para çiçeği bakımı kapsamında oda sıcaklığı ideal kabul edilirken bitkinin hava akımı olan noktalardan uzakta tutulması önerilir.
Çin para ağacı anlamı yapraklarının eşsiz görünümünden gelir. Yuvarlak etli yapraklar madeni paraya benzer. Yeşil yaprakların ekonomik refahı ve gelişmeyi ifade ettiğine inanılır.
Para Sukulenti - Yeşim Bitkisi - Crassula Ovata Minor
Etli bitkiler arasında yer alan Crassula Ovata Minor, popüler bir para çiçeğidir. Kendine özgü yapraklarıyla çok hoş bir görünüme sahip olan bu bitki aynı zamanda yıldız şeklinde çiçek kümeleriyle de dikkat çeker. Beyaz ve açık pembe renge sahip çiçekleri kış sonu ve bahar başı ortaya çıkan bitki Asya kökenlidir ama dünya genelinde çok popülerdir.
Yeşim bitkisi, sukulent olması sebebiyle gevşek ve drenajı yüksek bir toprağa ihtiyaç duyar. Bitki toprağının pH derecesi nötr veya asidik olabilir. Toprağın nemli tutulması için büyüme mevsiminde sık sulanması gerekir. Ancak sık sulama sebebiyle köklerin su altında kalmadığından emin olunmalıdır.
Yeşim bitkisi büyümek için düzenli olarak güneş ışığına ihtiyaç duyar. Para sukulenti olarak da bilinen bitkinin dolaylı olarak güzel ışık alan bir pencere yakınına yerleştirilmesi önerilir. Büyüme mevsiminde azot, fosfor ve potasyum içerikli 20-20-20 gübresi ile gübrelenmelidir.
Yeşim bitkisi söz konusu olduğunda para çiçeği çiçek açar mı? sorusuna nadiren “Evet” yanıtı verilebilir. Bitkinin iç mekânda çiçeklenme şansının artması amacıyla 40 cm yüksekliğe ulaşması sağlanmalı, kış aylarında ise bitki serin ve kuru bir yerde tutulmalıdır.
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Deliciosa
Deve tabanı çiçeği kendine has yaprak yapısı ve tropikal olması sebebiyle popüler iç mekân bitkileri arasında yer alır. Monstera büyük yapraklı bir para bitkisidir. Kuraklığa nispeten dayanıklı ve az güneş ışığında hayatta kalan bu bitki güzelliği ile öne çıkan para ağacı çeşitlerinden biridir.
Deve tabanı para çiçeği evin neresinde durmalı? sorusunun yanıtının bilinmesi, bu bitkinin doğru şekilde yetiştirilmesi için önemlidir. Bitkinin pencere kenarına yerleştirilmesi ama doğrudan ışık almasının önlenmesi gerekir.
Monstera bakımında sulama düzeni toprak nemine bakılarak oluşturulmalıdır. Sulama, toprağın yüzeyinde değil birkaç santimetre altında kuruma başladığında yapılmalıdır. Nem seven bu bitkinin yapraklarına belirli aralıklarla su püskürtülmesi, bitkinin ihtiyacı olan nemlilikle kesintisiz olarak buluşabilmesine yardımcı olur.
Patos Salon Sarmaşığı - Epipremnum Aureum
Altın patos, şeytanın asması, şeytanın sarmaşıkları gibi isimlerle de tanınan bitki aynı zamanda popüler para bitkisi çeşitleri arasında bakımı en kolay olanlardan biridir. Sarmaşık türü olan bu bitkinin ortalama yaşam süresi 10 yıldır. Patos salon sarmaşığının altın rengine benzeyen sarı ve lavanta renginin tonlarında mor çiçekleri olur.
Bitkinin bakımı çok kolaydır. Patos salon sarmaşığı para çiçeği evin neresinde tutulur? sorusunun yanıtı doğuya veya batıya bakan bir pencere yakını olarak verilir. Bitkinin sulama rutini toprağın kurumasıyla oluşturulur. Patos para ağacı çiçeği uzun süre gölgede kaldığı zaman bitkinin alacalı yaprak desenleri kaybolurken yoğun güneş ışığında kaldığında ise yaprak renginin solduğu görülmektedir.
Bitki toprağı tamamen kuruduğunda yeniden sulanmalıdır. Büyüme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında gübreleme, bitki gelişimi açısından kritiktir. Bitki toprağının pH derecesinin 6,1 - 6,8 aralığında olması önerilir. Bitki; drenajı yüksek bir toprakta, fazla su için tahliye delikleri olan bir saksıda yetiştirilmelidir.
Şans Bambusu - Lucky Bambu
Şans ve para çiçeği denildiği zaman akla en çok gelen bitkilerden birisi de şüphesiz ki bambudur. Bambular Çin geleneklerine göre farklı anlamlara sahiptir. Para ağacı anlamı özelinde araştırma yapılırken bereket ve ekonomik ferahlık için farklı sayılarda bambu alınması gerektiği görülür. Çin geleneğine göre farklı bambu sayıları farklı anlamlar taşır.
İki adet bambu aşkı temsil ederken, üç sap Fu, Lu ve Soh’u temsil eder. Fu mutluluk, Lu zenginlik ve Soh uzun ömür demektir. Beş adet bambu insan hayatındaki her alanda denge, huzur ve uyumu temsil eder. Altı adet bambu iyi şans ve zenginlik mesajı verirken, yedi adet bambu sağlığı, sekiz adet büyümeyi, dokuz adet ise büyük şansı temsil eder. 10 adet bambu mükemmelliğin yirmi adet bambu ise güçlü bir nimetin mesajını taşır. Feng Shui öğretisine göre şans bambusunun para ve bolluk getirmesi için herhangi bir odada kapıdan uzak olan sol köşede konumlandırılması gerekir.
Şans bambusu her zaman parlak ve filtrelenmiş ışığa ihtiyaç duyar. Bambuların yanmaması için doğrudan güneş ışığında tutulmaması gerekir. Ancak toprak seçimi tamamen tercihe bağlıdır. Bitki drenajı yüksek bir toprağın bulunduğu saksıda yetiştirilebileceği gibi tabanında çakıl taşları bulunan, minimum 3 santimetre su derinliği olan bir vazoda da yetiştirilebilir.
Kauçuk Çiçeği - Ficus Elastica
Zümrüt rengine sahip geniş yaprakları ile göz alıcı bir görünüme sahip olan kauçuk çiçeği aynı zamanda popüler para çiçeği çeşitleri arasında yer alır. Kauçuk çiçeği oldukça dayanıklı bir bitki olması ile beğeni kazansa da bakımının zor olabileceği, özel bakım gereksinimlerinin de karşılanması gerektiği unutulmamalıdır.
Gün içerisinde 6 - 8 saat aralığında parlak ve/veya dolaylı ışığa ihtiyacı olan bitkinin ideal konumda olması gelişimi açısından kritiktir. Ficus elastica para çiçeği evin neresinde durmalı? sorusu bitkinin ihtiyacı olan ışığı alabilmesi odağında yanıtlanmalıdır. Bitkinin doğuya bakan bir pencerenin önünde veya güney/batı yönlerinde bir pencerenin birkaç metre uzağında konumlanması ideal kabul edilir.
Kauçuk ağacı hem sıcağı hem de nemi sever. Bitki için ideal ortam sıcaklığı 18 - 29,5 derece aralığındadır. Nem oranının ise %40 ila %50 arasında olması gerekir. Bitkinin bulunduğu ortamın nem seviyesi düşükse havayı nemlendirecek bir nem cihazı kullanılması önerilir.
Bonsai Ağacı - Ficus Microcarpa
Bonsai ağacı yetiştirmek bir sanat olarak kabul edilir. Ficus Microcarpa Ginseng ise bu sanatı en kolay şekilde icra etmeye yardımcı olur. Bu bitkinin sahiplerine şans ve uyum getirdiğine inanılır, bitki hediye olarak verildiğinde ise iki kat daha fazla şans getirdiği söylenir. Oldukça dikkat çekici bir görünüme sahip olan Bonsai ağaçları arasında bakımı nispeten kolay olan Ficus Microcarpa Ginseng 50-100 yıllık yaşam süresi ile oldukça dikkat çekicidir.
Bonsai ağacının sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilmesi ve gelişebilmesi için ışığa ihtiyacı vardır. Bitkiyi bol güneş ışığı alan bir yerde konumlandırmak, yaz aylarında dışarıya çıkarmak, ışığın yetersiz kaldığı hissedildiğinde ise bitki ışığı ile ihtiyacı karşılamak gerekir.
Bu ağacın iyi bakılabilmesi için pH’ı asitli veya nötr toprak kullanılmalıdır. Drenajı yüksek bir toprak tercih edilmesi önerilir. Çam kabuğu, lav kayası gibi organik maddeler içeren bir toprak karışımı bitkinin ideal gelişiminde dikkat çekici bir rol oynayabilir. Bonsai ağacının sulama rutininde toprağın nemliliği belirleyicidir. Toprak hafif kurumaya başladığı zaman bitki güzelce sulanmalıdır. Nem seviyesinin yüksek tutulması için de yapraklara su püskürtülmesi önerilir. Ficus Microcarpa Ginseng’in yapraklarını kaplayan mumsu bir yapı vardır, bu yapı sayesinde bitki düşük nemi tolere edebilir ancak gelişebilmesi için neme ihtiyaç duyar.
Para Çiçeği Fiyatları
Para çiçeği fiyatı, bu isme sahip olan bitkinin gerçek botanik ismi ve özellikleri doğrultusunda farklılaşır. Günümüzde 15’ten fazla bitkinin halk arasında bilinen adlarından bir tanesinin para, şans, bolluk veya bereket ile ilişkisinin olması, bitkilerin karıştırılmasına neden olmaktadır. Para çiçeği olarak bir sarmaşık türü satın almak da Bonsai ağacı tercih etmek de mümkündür.
Kaktüsler ve sukulentler arasında da para çiçeği veya para ağacı olarak adlandırılan bitkiler vardır. Bitkilerin farklılaşması para çiçeği fiyatı üzerinde etkisi olan tek durum değildir. Bitkilerin yetiştirilme aşamaları, özenli bakılmaları, boyutları, yaşları, gövde ve yaprak sayıları fiyatları üzerinde belirleyicidir.
Bitkim.com haftalık ithal ettiği birbirinden kaliteli yeşil bitkileri, Türkiye’nin 5 farklı noktasında uygun iklim ve bakım şartlarıyla bakarak yeni evleri için hazırlamaktadır. 50’den fazla bitkinin direkt üretici serası olan Bitkim.com’dan uzun yıllar yaşam alanlarınızın bir parçası olmasını istediğiniz bitkileri hemen satın alabilirsiniz.