Drasena Çiçeği
Dracena çiçeği, geniş ve dökülmeyen yapraklarıyla popülerleşen kapalı alan ve salon bitkileri arasında yer alır. İç mekân bitkisi olarak sıkça tercih edilen Dracena bitkileri Dracena fragrans ve Dracena marginata çiçeği gibi farklı türlere ayrılır. Her ne kadar çok sayıda Dracena türü bulunsa da bunların büyük bir kısmı bir ya da daha çok sayıda kalınlaşmış, kamış benzeri saptan çıkan mızrak şeklinde yapraklara sahip oldukları için birbirleri ile karıştırılabilir. Dracena çiçeği bakımı genel anlamda oldukça kolaydır.
Dracena Çiçeği Özellikleri
Ev içerisinde yetiştirilebilecek çok sayıda Dracena türü mevcuttur. Dracena’nın bazı türleri kırmızı renkli yapraklarıyla dikkat çekerken bazılarında dış tarafı kırmızı renkli çizgilere sahip yapraklar öne çıkar. Ayrıca dış veya iç kısmı sarı ya da açık yeşil renge sahip yaprakları bulunan Dracena türleri de vardır. Madagaskar Dragon Ağacı bu türe örnek verilebilir. Bazı Dracena türleri doğal tropikal ortamlarında neredeyse 6 metreye kadar uzayabilir.
Dracena oturma odası bitkileri arasında boyutuyla dikkat çeker. İç mekânda yetiştirildiğinde 2 metreye kadar uzayabilen Dracena, büyük bitkiler arasında yer alır. Ancak şans bambusu gibi küçük ve çok yer kaplamayan Dracena türleri de mevcuttur. Bunları mutfak bitkileri veya yatak odası bitkileri olarak tercih etmek mümkündür. D. Marginata tricolor diğer adıyla Marginata Çiçeği gibi bazı Dracena bitkileri farklı renklerde yapraklara sahip olabilirler. Dracena çiçeği özellikleri:
- İç mekânda parlak ve dolaylı ışık severler.
- İyi drenaja sahip, hafif asidik, saksı ve bahçe toprağına ihtiyaç duyarlar.
- Bahar ve yaz aylarında düzenli sulanmalı, kış aylarında sulama azaltılmalıdır.
- Kış aylarında gerek görülürse iç mekân nemliliği arttırılmalıdır.
- Aylık olarak suda çözünebilen gübreler ile gübrelenmelidir.
- Gerekli durumlarda, bitkinin büyümesini kontrol etmek için, ilkbahar veya yaz aylarında budanabilir.
- Yenilmesi durumunda hayvan dostlarımız üzerinde toksik etki gösterebilen bir bitkidir. Bu sebeple evcil hayvanlardan uzak tutulması önerilir.
Dracena Çiçeği Anlamı
Dracena türünün zengin çeşitliliği, doğal yaşam alanlarında ve iç mekânlarda popüler bir bitki olmasını sağlıyor. Dracena çiçeği anlamı Antik Yunanca kökenine dayalı "drakaina" kelimesinde saklı: Bu kelime "dişi ejderha" anlamına geliyor.
Dracena Çiçeği Bakımı
Dracena çiçeği bakımı bitkinin farklı türlerine bağlı olarak değişiyor. Yine de genel olarak bu bitki türünün bakımının oldukça kolay olduğu söylenebiliyor. Bakım sürecinin zahmetsiz olması nedeniyle Dracena, yeşil bitki bakmaya yeni başlayanlar için ideal seçeneklerden bir tanesidir. Bitkinin ihtiyaçları ve dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda bakımı kolay bitkiler arasında yer aldığı görülür.
Güneş Işığı: Dracena çiçeği bakımı için ışık oldukça önemlidir. Bitkinin parlak ve dolaylı ışık alan ortamlarda bulunması gerekir. Her ne kadar kısa süreli olarak direkt güneş ışığına karşı dayanıklı olsa da uzun süre boyunca direkt güneş ışığına maruz kalması durumunda bitkinin yaprakları yanabilir. İç mekânda düşük ışığa karşı toleranslıdır. Bu nedenle koridor bitkileri arasında heybetli bir seçim olarak öne çıkar. Bitki dolaylı ışığa maruz kaldığında daha büyük boyutlara ulaşır. Açık havaya yerleştirildiğinde ise kısmi gölgede bulunması önemlidir.
Toprak: Saksı bitkileri için sunulan, hafif asitliğe sahip turba bazlı herhangi bir saksı karışımı toprağı yeterli olacaktır. Açık alanda, tropikal bölgelerde peyzajda kullanılacağı durumlarda toprağın zengin ve iyi drenaja sahip olması gerekir.
Su İhtiyacı: Dracena yuka çiçeği bakımı için önemli noktalardan bir tanesi de sulama düzenidir. Büyüme mevsimi olan ilkbahar ve sonbahar arasında toprağın sürekli olarak nemli olması gerekir. Bu süreçte haftada 1 kez sulama yapmak genellikle yeterlidir. Ancak daha hareketsiz geçen kış döneminde toprağın kuru kalmasında sakınca yoktur. Kış mevsiminde 2 haftada 1 sulama yapılması ideal kabul edilir. Dracena kuruluğa karşı görece dayanıklıdır ancak aşırı sulama durumunda yapraklarının ucu kararır.
Sıcaklık ve Nem: Dracena türlerinin büyük bir kısmı 21 derece ile 26 derece arasında sıcaklığı sever. 10 derece altındaki sıcaklıklar ise Dracena için uygun değildir. Tropikal bir bitki olması nedeniyle daha kuru olan kış aylarında yüksek nem seviyelerini sever. Bulunduğu ortam çok kuruysa oda nemlendiricisi kullanılması gerekebilir. Kış aylarında su püskürtülerek yapraklarının nemli kalması sağlanmalıdır. Banyo bitkileri olarak tercih edildiğinde ekstra nemlendirmeye genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır.
Gübre: Dracena çiçeği için ilkbahar ve yaz mevsimlerinde suda çözünen gübre kullanılmalıdır. Sonbahar ve kış aylarında ise gübreleme yapılmamalıdır.
Drasena Çiçeği Yaşam Alanı
Dracena marginata çiçeği iç ve dış mekânlarda konumlandırılabilmektedir. Ancak yetiştirildiği yere göre ihtiyaçlarının değiştiğini unutmamak gerekir. İyi bir drenaja sahip, geniş bir saksı içerisinde turba bazlı saksı karışımı bitkinin sağlıklı gelişimi için yeterlidir. Bitkinin köklerinin saksının drenaj bölümünden dışarı doğru büyümeye başlaması, saksının küçük gelmeye başladığının bir göstergesidir. Bu gibi durumlarda saksının değiştirilmesi gerekir. Direkt güneş ışığı almayan, aydınlık iç mekân Dracena çiçeği için idealdir.
Bitkinin farklı türlerinin sahip olduğu çekici yapraklar ve farklı gövde büyüklükleri peyzaj düzenlemelerinde ve iç dekorasyonda çeşitli kullanım alanlarında tercih edilmesini sağlar. Hem hava temizleme yetenekleri hem de bakım kolaylığı açısından tercih edilen Dracena türleri, ev veya ofis bitkileri olarak bulundukları ortamlarda yeşil bir dokunuş sunar. Bazıları uzun ve ince yapraklara sahipken diğerlerinin yaprakları geniş ve derin renkli olabilir. Her bir tür, konumlandırıldığı yerde benzersiz bir ambiyans oluşturur, yaşam alanlarınıza doğal bir güzellik ve canlılık getirir.
Dracena Çiçeği Faydaları
Parlak renkleri ve dikkat çekici yaprak şekilleri ile Dracena çiçeği türleri iç mekânı zenginleştirmek ve alana farklı bir hava katmak için kullanılır. Kalın gövdeli, ağaç benzeri türlerden daha kısa ve çalı benzeri türlere kadar farklı şekillere sahip olan Dracena çiçeği farklı dekorasyon stillerine sahip birçok kapalı alanda sıklıkla kullanılan oldukça popüler yeşil bitkiler arasında yer alır. Bu bitkilerin sağladığı bir diğer önemli fayda da hava temizleyici özellikleridir. NASA’nın Clean Air çalışmasında yer alan Dracena’nın havada bulunan benzen, formaldehit ve trikloroetilen gibi kirleticileri temizlediği bilinmektedir. Bu nedenle hava temizleyen bitkiler arasında yer alır. Şans bambusu olarak da bilinen Dracena sanderiana türü özellikle Feng Shui anlayışında farklı bir yere sahiptir. Birçok kültürde Dracena sanderiana’nın şans, bereket ve pozitif enerji getirdiği düşünülür.
Drasena Çiçeği Boyutları
Dracena çiçeği boyutları çiçeğin türüne göre farklılık gösterir. 60 cm ile 18 metre arasında değişen Dracena çiçeği türleri, 30 cm ile 9 metre arası boyutlara da sahip olabilir. Masaüstünde kullanılabilecek küçük Dracena türlerinin yanı sıra büyük bir saksıya konması gereken büyük boyutlu Dracena çiçeği türleri de bulunmaktadır.
Dracena Çiçeği Fiyatları
100’den fazla Dracena çiçeği türü bulunmaktadır. Farklı özelliklere ve boyutlara sahip bu türlerin aynı zamanda fiyatları da farklılık gösterir. Bitkinin ve kullanılan saksının büyüklüğü, yaprak yoğunluğu, toprak miktarı ve daha birçok değişken Dracena çiçeği fiyatlarında farklılaşmaya yol açmaktadır.
Bitkim.com’da yaşam alanlarına çok yakışacak farklı Dracena çiçeği türleri bulmak mümkündür. En popüler türlerden biri Madagaskar Dragon Ağacı diğer ismiyle Marginata çiçeğidir. Her bir bitkinin özenle yetiştirilmesi için hizmet veren Bitkim.com farkıyla, güzelliği ve canlılığı ile dikkat çeken bir bitkiye sahip olabilirsiniz. 50’den fazla bitkinin direkt üretici serası olmasının yanı sıra haftalık olarak ithal ettiği bitkilerle de taleplere yanıt veren Bitkim.com ayrıcalıklarını siz de hemen keşfedebilirsiniz.