Tropikal bir kuşu andıran bu eşsiz bitki, yeterli ışıkla iç mekanlarda kolayca yetiştirilebilir.
Kendine özgü bir görünümü olan Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği (Strelitzia) en çok bilinen tropik çiçeklerden biridir. Muz Ağacı bitkisiyle benzer yaprak görünümüne sahiptir ve bu iki bitki sık sık karıştırılır.
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği, kendisiyle aynı adı taşıyan tropik bir kuşa çok benzediği için bu adı almıştır. Yetiştirilmesi birçok tropik bitkiden daha kolaydır ve güçlü, hızla büyüyen bir iç mekan bitkisidir. Yaz aylarında dışarıya taşınabilir ve yılın yarısı boyunca gelişmeye devam eder.
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği tipik olarak kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında çiçek açar, ancak en uygun koşullar sağlandığında yılın diğer zamanlarında da çiçek açabilir. Bu bitkiler doğrudan topraktan çıkan dik yapraklarla büyür ve gövdeleri yoktur.
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği geliştikçe yapraklarında yarıklar oluşabilir bu karakteristik özelliklerinden biridir. Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği yenilmesi durumunda toksik etki gösterebileceği için evcil hayvan dostlarımızdan uzak bir yerde yetiştirilmelidir.
Yaygın İsim: | Cennet Kuşu, Turna Gagası |
Botanik İsim: | Starliçe Nicolai, Starliçe Regina |
Aile İsmi: | Strelitziaceae |
Bitki Tipi: | Herbaceous perennial |
Olgun Bitki Boyu: | 1-2 metre |
Güneş Işığı İhtiyacı: | Direkt Işık, Aydınlık |
Çiçek Açma Zamanı: | Kış sonu - İlkbahar başı |
Çiçek Rengi: | Beyaz - Turuncu |
Bitki Kökeni: | Afrika (Güney Afrika) |
Evcil Hayvanlara Uygunluk: | Evcil Hayvanlara Uygun Değil |
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği, evinizde, salonunuzda, ofisinizde veya herhangi bir iç mekanda başarıyla yetiştirilebilen muhteşem bitkilerden biridir. 2 metreye kadar büyüyebilirler ve bulundukları ortama harika bir görünüm katarlar. Bu bitkilerin çiçek açmadan önce olgunlaşmaları için 3-5 yıla ihtiyaçları vardır.
İç mekanda başarılı bitkiler ve saksı çiçekleri büyütmenin püf noktaları, doğrudan güneş ışığı düzenli sulama ve sıcaklıktır. İlkbaharda yeni büyüme dönemi başlamadan önce ve büyüme mevsimi boyunca her hafta gübreleyin. Hayatta kalma oranını artırmak için, bitkiyi sıcak yaz aylarında dışarı çıkarılabilen ve kış aylarında içeri alınabilen bir saksıda yetiştirin.
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği’nin iyi gelişim gösterebilmek için bir miktar doğrudan güneş ışığı da dahil olmak üzere parlak ışığa ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, bitkilerin yapraklarını yakabilen doğrudan gelen öğle yaz güneşinden korunmaya ihtiyaç duyar. Doğuya veya batıya bakan pencereleri olan bir oda bu bitki için iyi bir konumdur. Sadece kuzeye bakan penceresi olan odalar bu bitki için uygun bir ortam değildir.
İç mekan saksı bitkileri için, iyi drene edilmiş zengin değerlere sahip toprak karışımı kullanın. Saksı kullanıyorsanız, suyun topraktan ve saksıdan dışarı akmasını sağlamak için saksının drenaj deliği olduğundan emin olun.
Toprağı yıl boyunca sürekli nemli tutun. Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği aşırı sulanmaması gerekse de, büyük yapraklarından nem kaybettiği için ilkbahar ve yaz aylarında her gün sulanması gerekir. Drenaj deliklerinden suyun boşaldığını görene kadar sulayabilirsiniz, ancak bitkinizin bir su havuzunda oturmadığından da emin olun. Eğer fazla sulanırsa, bitki kırılgan kahverengi yapraklar geliştirecektir. Az sulanırsa, merkezden en uzaktaki yaprakları sararmaya başlayacaktır.
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği yüksek nemi tercih eder. Eviniz nem açısından uygun değilse bir sprey şişesi alın ve bitkinizi nemli tutun. Kışın hava sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmaya özen gösterin. Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği soğuğa dayanıklı bir bitki değildir.
Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği beslenmeye oldukça ihtiyaç duyan bir bitkidir. İlkbahardan itibaren ve büyüme mevsimi boyunca haftalık olarak bitkinizi sıvı gübre ile besleyin.
5 adet Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeği türü vardır ancak yalnızca ikisi yaygın olarak iç mekan bitkisi olarak yetiştirilmektedir: “Starliçe Regina (turuncu cennet kuşu çiçeği)” ve “Starliçe Nicolai (beyaz cennet kuşu çiçeği)” iç mekanda yetiştirilen türlerdir.
Diğer türlerin isimleri ise: Starliçe Regina Glauca, Starliçe Regina'Humilis' veya 'Pygmaea', Starliçe Regina Ovata, Starliçe Juncea, Starliçe Caudata’dır.,
Cennet kuşu çiçeklerinin eski veya hasarlı yapraklarını temizleyin. Yaprakları çekerek çıkarın ya da keskin kesici aletler kullanın. Aletleri farklı bitkiler için işlem yaptıktan sonra sterilize etmeyi unutmayın. Eğer bir yaprak çoğunlukla sağlıklı görünüyorsa, onu olduğu gibi bırakın.
Bitkiniz çok büyüdüyse ve önemli ölçüde budama gerekiyorsa, erken ilkbaharda budama makası, el budayıcısı veya budama testeresi kullanın. Düzensiz kesikler bırakan kesici aletler kullanmayın. Tüm yaprakları ve sapları zeminin hemen üstüne kadar kesebilirsiniz. Bitki çok yoğun kalırsa, uzun saplı budayıcılar kullanın ve seçtiğiniz sapları ve yaprakları çıkarın.
Cennet kuşlarını çoğaltmanın en iyi yolları bölmek veya tohum ekmektir. Bölme işlemi tohumdan yetiştirmeye göre daha kolay ve hızlıdır. İdeal olarak, çoğaltma işlemi ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır. En az üç yıldır çiçek açan olgun bitkileri kullanmak bölme işlemi için en iyisidir. Starliçe Bitkisi - Cennet Kuşu Çiçeğini bölme yoluyla çoğaltmak için:
Bitkinizin büyüklüğüne (ve rizom veya yeraltı kök yapısına) bağlı olarak,büyük bitkiler için kürek ve testere gibi daha büyük aletlere ihtiyacınız olacaktır. Daha küçük bitkiler için keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Bitkinizi böldükten sonra yeni bitkiniz için yeni bir saksıya ve iyi drene edilmiş bir toprak karışımına ihtiyacınız olacaktır.
Yeni çelikler köklerini geliştirmeye başladıklarında kırılgan olabileceğinden, yeni bebek bitkinizi dış etkenlerden korumak için iç mekanda tutun. Yeni bitkinizi hemen sulamak isteseniz de, en iyisi önce susuz iyileşmesine izin vermektir. Birkaç gün sonra bitkiniz için düzenli bir sulama programına başlayabilirsiniz.
Tohumdan starliçe yetiştirirken sabırlı olun. Tohumların çimlenmesi iki ay sürebilir. Tohumları ekmeden önce 24 ila 48 saat boyunca oda sıcaklığındaki suda bekletin. Tohumu iyi drene edilmiş bir toprak karışımına yaklaşık 1-3 cm derinliğinde ve diğer tohumlardan en az 7-8 cm aralıklarla ekin.
Kabı sıcak, dolaylı güneş alan bir yere yerleştirin (en az oda sıcaklığında olacak şekilde). Toprağı nemli tutarak ancak ıslak olmayacak şekilde bir örtü ile örtün. Fide filizlendikten ve iki ile üç yaprak ürettikten sonra, 14-15 cm çaplı bir saksıya nakledin ve gelişimini keyifle izleyin.
Cennet kuşu hızla büyüyen bir bitkidir ve çiçek açmadan önce belirli bir boyuta ulaşması gerekir. Boyu 1 metre olan bir cennet kuşu 27 cm çaplı bir saksıda iyi büyür. 5 ila 6 metrelik bir bitki ise genellikle 35-36 cm çaplıı bir saksıda iyi gelişim gösterir. Starliçe Bitkinizi her bahar bir üst boydaki saksıya yerleştirmeniz gelişimi için çok önemlidir.
Olgunluğa ulaştığında, çiçek açması çoğaltmak için bölme işlemini hemen yapmayın ve bitkinizin çiçek açmasına izin verin. Olgunlaştığında veya en az bir kez çiçek açtığında bitkinizi çoğaltmak için bölebilirsiniz. Saksı değişimi çiçeklenme döngüsünü bozar bu nedenle saksı değişimini yılda bir kez ilkbahar ayında yapmanız yeterlidir.
Yaşadığınız yerde hava uzun süre donma noktasının altında kalıyorsa ve starliçeninizi dış mekanda yetiştiriyorsanız, kış ayında içeri almanızı öneririz çünkü bu bitki donma noktasının altına inen havalarda ölebilir. Kış ayında bitkinizi iç mekana almak ve gerekli bakımı uygulamak bitkinizin genel sağlığı ve gelişimi için en verimli seçenektir.
Bitkiniz en az 4-5 yaşına geldiğinde çiçek açacak kadar olgunlaşmış demektir. Çiçek açmasını teşvik etmek için bitkinizi saksısından ayırmayın ve bolca güneş almasına izin verin (en az 6 saat güneş ışığı veya parlak ışık). Cennet kuşunun çiçek açmamasının en yaygın nedenlerinden biri yetersiz ışıktır. Bu bitkiler ayrıca yaz boyunca nemli tutulmalıdır. Bunlara dikkat ederseniz bitkinizin çiçek açtığına şahit olacaksınız.
Bitkinizi yaprak bitleri ve beyaz sineklere karşı her zaman gözlemleyin. Bu problemlerden birini görürseniz, kontrol için böcek öldürücü sabun kullanın ve yaprakların alt taraflarına uygulayın. Sistemik pestisit de etkilidir. Sistemik pestisit kullanırsanız, bitki bunu köklerinden yapraklarına ve çiçeklerine kadar dağıtacaktır.
Cennet kuşu ayrıca Botrytis cinerea'ya (gri küf) karşı da hassastır. Belirtileri çiçek ve yapraklarda koyu lekeler ve ardından gri küf tabakası oluşmasıdır. Bitkinin etkilenen kısımlarını bitkinizden çıkarın/koparın ve havalanmalarını bekleyin.
Starliçe, çok az sorunu olan nispeten kolay bir bitkidir. Uygun koşullar sağlanmadığında kök çürümesine ve bitkiyi avlayan böceklere eğilimlidir. Ancak, aşırı sulanmazsa, düzenli olarak beslenmeye devam edilirse ve bol ışık ve hava sirkülasyonu sağlanırsa hiçbir problem yaşamadan gelişmeye ve yaşamaya devam ederler.
Starliçeyi etkileyen en yaygın hastalık kök çürümesidir. Bitkinin kökleri suda kaldığında veya toprak uzun süre ıslak kaldığında, kök çürümesine neden olan bir mantar bitkiyi ele geçirebilir. Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin vererek bu durum önlenebilir.
Kök çürüklüğünün bir diğer belirtisi de çürüme kokusudur. Erken farkedilirse bitkiler kurtarılabilir. Kök çürümesini düzeltmek için kök yumağını yukarı çekin, kararmış, küflenmiş kısımlarını kesin, ilaç talimatlarına dikkat ederek bir mantar ilacı uygulayın ve taze, iyi drene edilmiş toprakla tekrar saksıya yerleştirin.
Kıvrılan yapraklar bitkinizi az suladığınızın bir işaretidir. Daha fazla su vererek ve suyun saksının dibinden yani drenaj deliklerinden serbestçe akmasını sağlayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu kapsamlı sulama, tüm köklerin suya erişmesini sağlar, ancak bitkinin suyun içinde oturmadığından yani tüm suyun drenaj deliklerinden aktığından emin olun. Sulu toprak başka sorunlara neden olabilmektedir.
Starliçelerin yapraklarının sararması birkaç anlama gelebilir. İlk olarak, eğer yaprak sararırsa ve bitki olgun bir bitkiyse, bu o bitkinin yaprağının normal yaşam döngüsünü tamamladığı anlamına gelebilir Eğer birçok yaprak sararmaya başlarsa bu durum, bitkinin yeterli neme sahip olmadığının, veya yeterince sulanmadığının bir işareti olabilir. Yaprak sararması probleminin, bu faktörlerin hangisinden kaynaklandığını çözmek için hepsini tek tek düzeltmeyi deneyin. Çözümü bulacaksınız!
Bu bitkinin yaprakları büyüktür. Strelitzia bitkinizin yapraklarında yarıklar veya kırıklar oluşuyorsa, özellikle de bitkiniz yılın bir bölümünde dışarıda yaşıyorsa, bu doğal ve normal bir durumdur. Yapraklarda yarıklar oluşması Starliçe bitkisinin karakteristik özelliklerinden biridir.
Bitki, yaprakları ve kökleri etrafında hava dolaşımını sağlamak için yarıklar geliştirir. Rüzgar ve esintiler yarık oluşumunda katkıda bulunur. Hava sirkülasyonu çok önemlidir çünkü küf ve diğer zararlı şeylerin bitkinize yerleşmesini engeller.
Starliçe bakımı kolay bir bitkidir, ancak düzenli besleme ve sulama gibi birkaç gereksinimi vardır. Tropikal veya subtropikal türler arasında, nispeten az haşere sorunu ile bakımı en kolay türlerden biridir.
Strelitzia yavaş büyüyen bir bitkidir, olgunlaşması ve çiçek açması bazen beş yıl kadar sürebilir
Starliçe’nin yapraklarında yarıklar oluşması normal bir durumdur ve bitkinin karakteristik özelliklerinden biridir. Starliçe hava dolaşımı sağlamak için yapraklarında yarıklar oluşturur bu yarıklar bitkinin zararlı dış faktörlerden korunmasına da yardımcı olur.
Aradığınız tüm ev, salon, balkon, ofis, iç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleri, bitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!