81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
Salon Sarmaşığı - Patos Sarmaşığı (Pothos) Bakımı Nasıl Yapılır

Salon Sarmaşığı - Patos Sarmaşığı (Pothos) Bakımı Nasıl Yapılır

Salon Sarmaşığı - Patos Sarmaşığı (Pothos), bitkilerinizi yeterince sık sulamayı unutan biri olsanız bile, tartışmasız yetiştirmesi en kolay ev bitkilerinden biridir. Güney Pasifik'teki Solomon Adaları'na özgü bu sarmaşık, bazen beyaz, sarı veya soluk yeşil çizgilerle alacalı olan sivri uçlu, kalp şeklinde yeşil yapraklara sahiptir. Patos Salon Sarmaşığı bakımı kolay bir iç mekan bitkisidir ve doğru bakımı uygulanırsa genellikle bir ay içinde 30-50 cm uzunluğa ulaşarak hızla büyür. Patos Salon Sarmaşığının yenilmesi durumunda evcil hayvanlar için üzerinde toksik etkileri olduğunu unutmayın.

Yaygın İsim:Altın Pothos, Pothos, Patos Sarmaşığı
Botanik İsim:Epipremnum aureum  
Aile İsmi:Araceae  
Bitki Tipi:Sarmaşık
Olgun Bitki Boyu:6-12 metre
Güneş Işığı İhtiyacı:Doğrudan veya Dolayı Güneş Işığı
Çiçek Açma Zamanı:Nadiren Çiçek Açar
Çiçek Rengi:Altın-Sarı veya Mor-Lavanta
Bitki Kökeni:Güney Pasifik
Evcil Hayvanlara Uygunluk:Evcil Hayvanlara Uygun Değil

Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı Bakımı

Patos Salon Sarmaşıkları kendi başlarına bitki kafeslerine veya yosun destek çubuklarına tutunmazlar (sarmaşık gibi), ancak sarmaşık görüntüsü vermek için yosun destek çubuklarına sararak, tutunmalarını sağlayabilirsiniz. Bakımı kolay iç mekan bitkileri olan, patos salon sarmaşıklarının 8-9 metreye uzunluğuna kadar büyüdüğünü görebilirsiniz, ancak genellikle çok daha kısa,  iç mekan bitkisine uygun bir uzunlukta tutulur. Eğer patos salon sarmaşığınızın uzun bir sarmaşık haline gelmesine izin vermeyi tercih ederseniz, duvarlar boyunca ve pencere çerçeveleri üzerinde kancalara sabitleyebilirsiniz. .Kendi başına büyümeye bırakılan sarmaşıkların yaprakları çok karışık olabilir, bu nedenle arada bir yaprakları düzelterek, yaprakların birbirine dolanmasını engelleyebilirsiniz.

Patos (Pothos) salon sarmaşığı parlak, dolaylı ışığı sevse de, düşük ışıklı alanlarda veya sadece floresan aydınlatması olan yerlerde de gelişebilir, bu da onu ofisler ve yurt odaları için mükemmel bir seçenek haline getirir.

Işık Gereksinimi:

Pothos Salon Sarmaşığı güneşi veya gölgeyi sever, ancak ortamın aşırı ışıklı veya tamamen karanlık olmamasına dikkat edilmelidir. İç mekanda yetiştirildiğinde, patos salon sarmaşığı parlak ama dolaylı ışığı tercih eder. Alacalı bitkiler bazen yaprak desenlerini kaybeder ve yeterli ışık almazlarsa tamamen yeşil yapraklara dönüşürler. Onları daha aydınlık alanlara taşımak genellikle renklenmeyi geri kazandırır. Aniden solgun görünen yapraklar bitkinin çok fazla güneş aldığı anlamına gelir.

Toprak İhtiyacı:

Patos Salon Sarmaşığı bitkileri, iyi drene edilmiş toprak karışımını tercih eder. Pothos, 6,1 ila 6,8 arasında değişen bir toprak pH'ında iyi gelişim gösterir. Nötrden -  hafif asidik arası koşullara toleranslıdır.

Su İhtiyacı:

Patos Salon Sarmaşığı, sulamalar arasında toprağının tamamen kurumasını ister.Toprak yüzeyi kontrol edilerek, toprak kurumaya başlamışsa sulama yapılmalıdır ve toprak nemli tutulmalıdır. Sürekli nemli toprakta bırakılırsa bitkinin kökleri çürür. Yapraklardaki siyah noktalar (veya bitkinin aniden çökmesi) toprağın çok ıslak tutulduğunu gösterir.

Bitki suya ihtiyaç duyduğunda bunu belli eder. Sarkmaya başladığında suya ihtiyacı var demektir. Ancak yapraklar buruşmaya başlayana kadar beklememek önemlidir, aksi takdirde bitki bazı yapraklarını kaybedecektir. Kuru, kahverengi kenarlar bitkinin çok uzun süre kuru tutulduğunun göstergesidir.

Sıcaklık ve Nem:

Salon Sarmaşığı her zaman 10 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tutulmalıdır, ancak en çok 18 ile 24 derece arasında seyreden bir oda sıcaklığında en verimli gelişimini gösterirler.

Patos salon sarmaşıkları yüksek nemi sever. Bitkiyi evin mutfak veya banyo gibi tipik nemli bir alanında tutarak çevresindeki nemi artırabilirsiniz. Salon Sarmaşığı bitkisi çok toleranslıdır ve düşük nemli ortamlarda bile gelişimine devam eder.

Gübre Desteği:

Çoğu toprak karışımında yeterli besin bulunmadığından dolayı, iç mekan bitkilerine besin takviyesi uygulanması gerekir. İlkbahar ve Yaz aylarında salon sarmaşığınıza, 2 ayda 1 bitki besin takviyesi verebilirsiniz. Kışın uykuda olduğu zamanlarda bitki besin takviyesi uygulamanıza gerek yoktur.

Patos Salon Sarmaşığı - Pothos Sarmaşığı
Patos Salon Sarmaşığı - Pothos Sarmaşığı

Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı Türleri:

Pothos türleri, baskın koyu yeşil yapraklarını kesintiye uğratan beyaz, sarı veya açık yeşil ve benzeri farklı yaprak alacalanmasına sahip türlere sahiptir. Bazı çeşitler tamamen açık yeşil yapraklara sahiptir. Popüler bazı Patos Salon Sarmaşıklarını aşağıda görebilirsiniz:

'Marble Queen': Son derece çekici beyaz ve yeşil alacalı desene sahip bir çeşittir. Eşsiz rengini korumak için çoğu pothos'tan daha fazla ışığa ihtiyaç duyar.

'Pearls and Jade': Bu çeşit, beyaz ve yeşil bir sarmaşıktır, yaprakların çevresinder gri, yeşil ve beyaz renkler mevcuttur.

'Neon': Parlak bir salon sarmaşığı çeşidi olan Neon Pothos daha az ışığa ihtiyaç duyar ve evinizdeki karanlık bir alanı aydınlatmak için harika bir seçimdir.

'Silver Satin': Bu salon sarmaşığı çeşidinin gümüş benekli, kalın gri-yeşil yaprakları vardır. Kuraklığa ve düşük ışık koşullarına karşı çok toleranslıdır.

Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı için Saksı ve Saksı Değişimi

Ne kadar düzenli ve doğru bakım uygularsanız uygulayın, yapraklar sarkmaya devam ediyorsa, bu durum patos salon sarmaşığınızın köklerinin muhtemelen saksıyı doldurduğunun ve büyümek için yer kalmadığının bir işareti olabilir.

Bitkiyi dikkatlice saksısından çıkarın ve sorunun bu olup olmadığını kontrol edin. Drenaj deliklerinden dışarı doğru büyüyen kökler görebilirsiniz. Bitki bu aşamaya ulaştığında, çapı ve derinliği bir veya iki boy daha büyük olan, iyi drene edilmiş taze bir toprak karışımı ile doldurulmuş yeni bir saksıya geçiş yapabilirsiniz.

Patos Salon Sarmaşığı Çoğaltma - Nasıl Çoğaltılır ?

Çelik ile çoğaltma yöntemi Patos Salon Sarmaşığının çoğaltılması için oldukça kolay bir yöntemdir. Pothos çelikleri ilk başta suda çoğalmayı sever. İzlemeniz gereken adımları aşağıda görebilirsiniz:

  1. Steril, keskin bir kesici alet kullanarak, en az üç yapraklı sağlıklı bir gövde seçin ve en alttaki yaprağı, yaprağın altından yaklaşık 1 cm - 2.5 cm altından olacak şekilde kesin.
  2. En alttaki yaprağı gövdeden çıkarın (diğer yaprakları çıkarmanıza gerek yoktur).
  3. Sapı bir vazoya veya su dolu bir kavanoza yerleştirin, ancak kalan yaprakların suya değmesine izin vermeyin.
  4. Birkaç hafta içinde birkaç santim uzunluğunda yeni kökler filizlendiğinde, güçlü bir kök sistemi geliştirmeye başlayabilmesi için mümkün olan en kısa sürede iyi drene edilmiş toprağı olan bir saksıya nakledin.
  5. Saksıyı parlak ve dolaylı ışık alan bir yere koyun ve toprağı nemli tutun

Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı Yaygın Böceklenme

Patos Salon Sarmaşığı genellikle böceklenen bir bitki değildir. Ancak, bitki zaman zaman unlu bit böcekleri tarafından istila edilebilir. Basit bir böcek öldürücü sabun böcekleri uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır, ancak en kolay yöntem, böceklere alkole batırılmış bir pamuklu çubukla hafifçe vurmaktır.

Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


1. Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı’nın bakımı kolay mıdır?

Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı bitkisinin bakımı çok kolaydır ve ihmal edilmeye ve tamamen ideal olmayan yetiştirme ortamlarına karşı oldukça toleranslıdırlar. Diğer bir adı Şeytan Sarmaşığı’dır çünkü öldürülmesi neredeyse imkansızdır.

2. Patos (Pothos) Salon Sarmaşığı ne kadar hızlı büyür?

Patos Salon Sarmaşığı  bir ay içinde bir metreden fazla uzama potansiyeline sahip, hızlı büyüyen bir ev bitkisidir.

3. Pothos ve philodendron bitkileri arasındaki fark nedir?

Pothos ve philodendronlar neredeyse aynı görünen iki yaygın ev bitkisidir, ancak iki farklı bitkidir. Onları birbirinden ayırmanın en kolay yolu yapraklarıdır. Pothos bitkileri büyük, kalın, dokulu ve mumsu olan ince kalp şeklinde yapraklara sahipken, filodendronlar daha ince, daha yumuşak ve daha pürüzsüz olan daha belirgin kalp şeklinde yapraklara sahiptir.

Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!