81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
İç Mekan Süs Bitkilerinin ve Saksı Çiçeklerinin Büyüme Süreçleri

İç Mekan Süs Bitkilerinin ve Saksı Çiçeklerinin Büyüme Süreçleri

Bitkiler çocuklar gibidir ve çok hızlı büyürler. Bunu hem bitki sahipleri hem de çocuk sahiplerine sorabilirsiniz. Ancak bitkilerin büyüme, gelişme ve değişme hızı da insanlarda olduğu gibi bitkiden bitkiye büyük farklılıklar gösterir. Bazı yaygın iç mekan süs bitkilerinin büyüme süreçlerine, büyümeyi etkileyen faktörlere ve bitkilerin bir yılda ortalama ne kadar büyümesini bekleyebileceğinize bir göz atalım.

Gübre Desteği

Gübre desteği vermek büyümeyi tetikler, büyüme enerjisi ise ışıktan gelir. Bu ikisi bitkinin etkin bir şekilde büyümesi için gerekli 2 önemli unsurdur. Eğer bitkileriniz solgunsa, daha fazla ışığa ihtiyaç duyuyor olabilirler. Büyüme konusunda zayıf kalan bitkiler ise hem gübreye hem de ışığa ihtiyaç duyuyor olabilirler. Bitkilerinize sadece büyüme döneminde gübre desteği vermeniz önerilir. Ancak nadiren de olsa kış aylarında gübreleme yapabilirsiniz.

Mevsimsellik

İlkbahardan sonbahara kadar geçen dönem bitkilerin büyüme dönemidir. Bitkiler en çok, güneşin uzun süre tepede olduğu ve havanın sıcak olduğu yaz aylarında büyürler.

Kış aylarında ise güneş çok kısa sürede gökyüzünde kalır ve yeterince ısı vermez. Bitkileriniz için bu, daha az ışık anlamına gelir. Bazı bitkilerde az ışık uyku dönemini tetikleyebilir. Bunu bitkinin yapraklarını dökmesiyle karıştırmamak gerekir. Uyku dönemi, sadece büyümenin durması anlamına gelir. Yaprak dökme ise bitkilerin kendilerini kışa hazırlamasıdır.

Çoğu iç mekan bitkisi yapraklarını dökmez ama ışık yetersiz olursa bazılarının birkaç yaprak döktüğüne şahit olabilirsiniz. Bunu nedeni yetersiz ışıktır. Bitkiniz kış aylarında birkaç yaprak döküyorsa, değişen ışık seviyelerine uyum sağlıyor olabilir.

Hızlı Büyüyen Bitkiler

Tür: Birkaç ay içinde tohumdan çiçek vermeye geçen bitkiler hızlı büyüyen bitkilerdir. Pilea - Çin Para Çiçeği, Pachira - Para Ağacı, Muz Ağacı Bitkisi, Difenbahya - Ağlayan Çiçek, Sarmaşıklar hızlı büyüyen bitkilere örnek olarak verilebilir. Genellikle bu bitkiler, üreme yarışının olduğu ılıman iklimlerde yetişirler. Ilıman iklim bitkileri, kış aylarında donmamak için birkaç ayda tohum halinden tohum oluşturma haline geçerler.

Büyüme Oranı: Hızlı büyüyen bitkilerinizin boylarının haftalar içinde değiştiğini fark edeceksiniz.

Gübre Desteği: 2 haftada bir.

Orta Hızda Büyüyenler

Tür: İç mekan canlı süs bitkilerinin çoğu orta hızda büyürler. Bazı Sukulent türleri (kaktüsler değil), Deve Tabanı türleri (Monstera Deliciosa), Şans  Bambusu, Kalatya türleri, Peperomia ve bazı orkideler bunlara örnek olarak verilebilir. Bu bitkiler daha fazla ışık aldıklarında daha hızlı büyüler. Bu bitkilerin çoğu gün içerisinde birkaç saat güneş ışığı alıp, günün kalanında da doğrudan olmayan güneş ışığı alırlarsa çok daha hızlı büyüme gösterirler.

Büyüme Oranı: Orta hızda büyüyen bitkilerinizin büyüdüğünü aydan aya fark edebilirsiniz.

Gübre Desteği: Ayda bir.

Yavaş Büyüyen Bitkiler

Tür: Düşük ışıkta büyüyen tüm bitkiler yavaş büyürler. Kaktüsler, bazı sukulentler, Palmiyeler, bazı orkideler, Dracena Massengena (Dracena Fragrans) bitkisi bunlara örnek olarak verilebilir. Işıktan bağımsız olarak kaktüsler yapıları gereği yavaş büyürler.

Büyüme Oranı: Düşük ışıkta büyüyen tüm bitkileriniz genellikle büyümek için yeterli enerjiye sahip olmaz ve ışık bulana kadar uyku durumuna geçerler veya daha açık bir renge bürünürler. 

Gübre Desteği: Her 3 ayda bir.

  Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!