81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
Ev Bitkilerini Ne Sıklıkta ve Ne Kadar Sulamalısınız?

Ev Bitkilerini Ne Sıklıkta ve Ne Kadar Sulamalısınız?

Su mucizevi bir şeydir. Hidrojen ve oksijenden oluşan su, kelimenin tam anlamıyla dünyadaki tüm yaşamdan sorumludur. Bitkinizi sulamak hiç de zor değildir, ancak ne kadar ve ne sıklıkta olacağına karar vermek biraz karmaşık olabilir. Neyse ki, optimum bitki sağlığı için sulama konusunda size yardımcı olmak için buradayız:

Bitkilerimi sulamak ne işe yarar?

Su yapısal destek sağlar, bitkinizi soğutur ve mineralleri doğru yerlere taşır.

Bitki hücrelerini su balonları gibi düşünün. Su ile doldurulduklarında sertleşirler ve bitkiniz dik durur. Su eksikliği olduğunda, hücreler söner ve bitki solgun görünür; bu da kuru saksı karışımıyla beraber bitkinizin daha fazla suya ihtiyacı olduğunun açık bir işaretidir. Bitkiler ayrıca şekillerini korumalarına yardımcı olan selüloz da üretirler, ancak su basıncı (bitkinin içinden akan su) bitkilerin şekillerini kazanmalarına ve korumalarına tek başına selülozdan daha iyi yardımcı olur.

Bitkinizi suladığınızda, transpirasyon adı verilen görünmez bir süreç gerçekleşir. Güneş, stoma gözeneklerinden yapraklardaki suyu buharlaştırarak yaprakta su kaybına neden olur. Bu harika bir süreçtir, çünkü mevcut su en çok ihtiyaç duyulan yere gidecektir. İdeal olarak, su köklerden yukarı çekilir, ancak kökler kuruysa, su yaprakların kendisinden alınır.

Bitkilerimi ne sıklıkla sulamalıyım?

Farklı bitkilerin farklı miktarlarda ışığa ihtiyacı olduğu gibi, farklı bitkilerin de farklı miktarlarda suya ihtiyacı vardır. Bitkilerinizin ne kadar suya ihtiyaç duyabileceğini anlamak için ev bitkilerinizin doğal ortamlarını düşünün: sıcak ve kuru mu, yoksa yağmurlu ve tropikal mi?

Sukulent ve kaktüs gibi çöl bitkileri kuru kalmayı sever ve daha az sıklıkta sulamadan hoşlanırlar. Sukulentler ve kaktüsler sıcak ve kurak ortamlardan gelirler, bu nedenle tropikal habitatlardan gelen bitkilere göre daha az sıklıkta sulanmayı tercih ederler ve nem depolama kapasitesi gibi fiziksel özelliklere sahiptirler. Örneğin; bu bitkilerin etli yaprakları, kalın gövdeleri veya rizomları bulunur. Bazılarının derine uzanmayan kök sistemleri vardır. Derine uzanmayan kökler yağmurun az yağdığını ve nadiren toprağın alt katmanlarına geçtiğini gösterir. Sukulent ve kaktüs bitkilerini sularken toprağın tamamen kuruduğundan emin olun ve tekrar sulamak için birkaç hafta bekleyin.

Sukulent ve kaktüsler gibi bitkilerin aksine, Deve Tabanı Çiçeği ( Monstera Deliciosa ) veya Muz Ağacı Bitkisi gibi tropikal bitkiler, doğal ortamlarında sık sık yağmur yağmasına alışkındır. Sukulent ve kaktüslerin sahip olduğu suyu depolamak ya da kuraklığı tolere etmek gibi özelliklere sahip değillerdir. Bu yapraklı bitkiler, haftada bir kez gibi daha sık sulamalarla gelişecektir.

Bitkilerimi ne kadar sulamalıyım?

Bitkinin çeşidinin yanı sıra boyutu da ne kadar suya ihtiyacı olduğunu belirleyecektir. Saksı toprağı bir sünger gibidir. Daha az toprağa sahip daha küçük saksılar, daha fazla toprağa sahip daha büyük saksılara göre daha hızlı kurur. Aynı bitkiden iki tane varsa ve biri diğerinden daha büyükse, birinin diğerinden daha sık suya ihtiyacı olacaktır.


Bitkiler Nasıl Sulanır?

  • Adım 1: Kuru olup olmadığını anlamak için saksı toprağınızı kontrol edin. Çoğu bitkiyi sulamadan önce toprağın tamamen kuru olmasını beklemeniz gerekir. Örneğin: Deve Tabanı Çiçeği (Monstera Deliciosa) gibi nemi seven bazı bitkiler toprak çoğunlukla kuruduğunda tekrar sulanmalıdır.
  • Adım 2: Toprak kuruysa, bir sulama kabını oda sıcaklığında suyla doldurun. Bazı bitkiler musluk suyuna karşı hassas olabilir; sulamadan önce suyunuzu gece boyunca dışarıda bırakın.
  • Adım 3: Bitki toprağını eşit şekilde sulayın. Toprağı, suya doyurun ama çamur haline getirmeyin. Bitkinizin yapraklarına su sıçratmaktan kaçının, bu mantar veya bakteri lekelerine neden olabilir.
  • Adım 4: Saksınızın hacminin dörtte biri veya üçte biri kadar su verin. Drenaj deliği olmayan saksılar için ne kadar su kullandığınıza özellikle dikkat edin. Drenaj deliği olan saksılar için, saksının dibinden fazla suyun aktığını görene kadar sulayın. Suyu 15-30 dakika boyunca tabakta veya saksıda bekleterek bitkinin köklerinin daha fazla su emmesini sağlayabilir, ardından fazla suyu boşaltabilirsiniz.

Bir sulama programı belirlemeli miyim?

İnsanlar için su içmek çok önemli olsa da bitkileri çok suladığınız zaman bu soruna yol açabilir.  Bitkiler çok fazla suyla doldurulursa boğulabilirler. Biz buna aşırı sulama diyoruz. Saksı toprağı çok uzun süre ıslak kalırsa, bitkinizin yaprakları dökülmeye başlayabilir veya kök çürümesi olabilir. Öte yandan, bitkinizin toprağı sürekli olarak çok kuruysa, muhtemelen bitkinizi yetersiz suluyorsunuz demektir.

Peki ne yapmalısınız? Bitki bakım alışkanlıklarınızda esnek olun. Katı bir programa bağlı kalmayın; her hafta aynı gün sulama yapmak yarardan çok zarar getirebilir. Bunun yerine o günü bitkilerinizi kontrol etmek için kullanın ve yalnızca suya ihtiyacı olanları sulayın.

Profesyonel ipucu: Bitkileri sulamak, saksıdaki fazla suyu çıkarmaya çalışmaktan daha kolaydır.  Bu nedenle bitkilerinizi aşırı sulamaktansa dönemsel olarak kontrol edin ve tedbiri elden bırakmayın.

Mevsimler bitkilerimin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu etkiler mi?

Dışarıdaki mevsimsel değişiklikler, bitkilerinizin içerideki büyümesini etkiler. Yaz mevsiminde güneş daha güçlüdür ve daha uzun süre gökyüzünde kalır.  Yaz aylarında, sukulentler ve kaktüsler de dahil olmak üzere tüm saksı bitkileri için daha fazla sulama iyi olacaktır. Kış aylarında yarı uyku aşamasında olan ve bir ay boyunca sulamaya ihtiyaç duymadan yaşayabilen sukulentler ve kaktüsler bile yaz aylarında haftada bir sulamaya ihtiyaç duyabilir. Tropikal bitkiler yazın haftada iki kere sulamaya ihtiyaç duyarken kışın 1-2 haftada bir sulamaya ihtiyaç duyarlar

Ev bitkilerinin sulanması hakkında başka neler bilmeliyim?

Bitkilerinizi sulamak için aklınızda bulundurmanız gereken bazı altın kurallar vardır:

  • Çoğu ev ve salon bitkisi soğuk su yerine ılık suyu tercih eder çünkü soğuk su şok etkisi yaratabilir. Ilık su toprak tarafından çok daha iyi emilir.
  • Bazı ev bitkileri musluk suyuna karşı hassastır. Musluk suyunu kullanmadan önce sudaki klorun buharlaşmasına izin vermek için suyu bir gece bekletin.
  • Toprak hacmi nedeniyle büyük saksılardaki bitkiler küçük saksılardaki bitkilere göre daha hızlı kurur.
  • Sulama yaparken bitkinizin yapraklarına su sıçratmamaya çalışın. İlginç bir bilgi: Tropikal bitkilerin çoğunun yaprakları mumsudur çünkü doğal ortamları olan yağmur ormanlarında yağış miktarı aşırı olabilir. Mumsu yapraklar suyun kaymasına yardımcı olur ve mantar enfeksiyonu riskini önler.
  • Eğer bitkiniz kuraklığa dayanaklı bir kaktüs ya da sukulent değilse, bitkileriniz daha parlak ışıkta daha sık ve daha düşük ışıkta daha az sulayın.
  • Aşırı sulamaktan korkuyorsanız, Sukulent ve Kaktüslerde kuru toprak ve kırışan yaprakları, Deve Tabanı Çiçeği veya Muza Ağacı Bitkisi gibi tropikal bitkilerde ise kuru toprak ve sarkık gövdeleri susuzluk belirtileri olarak değerlendirebilirsiniz.

  Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!