81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
Deve Tabanı (Monstera) Bakımı Nasıl Yapılır

Deve Tabanı (Monstera) Bakımı Nasıl Yapılır

Orta Amerika'nın yağmur ormanlarına özgü olan büyük, güçlü Monstera bitkisi "yarık yapraklı filodendron (philodendron)" olarak da bilinir. Hızlı büyüyen tırmanıcı ve yaprak dökmeyen bu bitki, şık görünümü nedeniyle her yerde dekorasyon amacıyla kullanılabilir.

İç mekanlarda, bitki iyi düzeyde büyüme hızına sahiptir ve yılda yaklaşık 30 ila 60 cm aralığında büyüyebilir. Doğal olarak parlak büyük kalp şeklindeki yaprakları karakteristik  deliklere sahiptir. Ayrıca Monstera bitkisinin, 90-100 cm uzunluğa kadar büyüyebilen yaprakları tutan ve sapları destekleyen hava kökleri de vardır. Bu kökler büyüme ve gelişime katkı sağlamaktadır.

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Bitkisi, yılın herhangi bir zamanında dış mekanda doğru bölgeye, yani açık havaya ekildiğinde, krem renkli çiçekler ve ananas ve muz karışımı bir lezzete sahip yenilebilir sulu meyveler de üretmektedir. Ancak ev bitkilerinde yani iç mekanda, meyve verme süreci yaygın değildir. Bu güzel bitki evcil hayvanlar için zehirli olabilmektedir.

Yaygın İsim:Deve Tabanı Çiçeği, Ayrık yapraklı Filodendron, İsviçre peyniri bitkisi
Botanik İsim:Monstera Deliciosa
Aile İsmi:Araceae
Bitki Tipi:Tırmanan, Yaprak Dökmeyen
Olgun Bitki Boyu:1-1.5 metre
Güneş Işığı İhtiyacı:Dolaylı Güneş Işığı
Çiçek Açma Zamanı:Yaz Ortası
Çiçek Rengi:Krem / Ten Rengi
Bitki Kökeni:Orta Amerika
Evcil Hayvanlara Uygunluk:Evcil Hayvanlara Uygun Değil

Monstera - Deve Tabanı Bakımı

Deve Tabanı ( Monstera) Çiçeği sıcak ve nemli havalarda yıl boyunca büyür. Dış mekanda dikim yaparken, iyi drene olan toprakta yarı gölgeye yerleştirin. Bölgenizde toprak doğal olarak tuzluysa, verandaya veya iç mekana taşıyın. Ev bitkisi olarak yani iç mekanda kullanılacaksa, çok sayıda drenaj deliği olan bir saksı seçin. Yılda üç veya dört kez dengeli bir gübre uygulayın ve sulama rutinine çok önem gösterin.

Işık Gereksinimi:

Bu yaprak dökmeyen bitki, dolaylı güneş ışığını tercih eder. Sıcak aylarda çok fazla doğrudan ışık yaprakları yakabilir. Yine de, yemyeşil büyümeyi teşvik etmek için iç mekan bitkilerini yılda en az bir kez doğrudan güneş ışığı altında dışarı çıkarmak önemlidir.

Toprak İhtiyacı:

Deve tabanı çiçeği - Monstera Bitkisi iyi drene edilmiş, orta derecede nemli bir toprakta en iyi şekilde gelişir.Saksı kullanıyorsanız, suyun topraktan ve saksıdan dışarı akmasını sağlamak için saksının drenaj deliği olduğundan emin olun.

Su İhtiyacı:

Aşırı sulamadan kaçınarak toprak her zaman nemli tutulmalı ve toprak yüzeyi kontrol edilerek kurumaya başlamışsa orta seviyede sulama yapılmalıdır. Fazla su drenaj deliklerinden akana kadar beklemeye özen gösterin. Fazla suyu bitkinin kabına geri koymayın çünkü bitki ihtiyacı olan tüm suyu almıştır. İç mekanda nemi artırmak için, demineralize su veya yağmur suyu içeren bir sprey şişesi kullanarak yaprakları nemlendirebilirsiniz.

Sıcaklık ve Nem:

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera 18 ile 24 derece arasında kalan sıcaklıkları sever. Monstera yüksek nemi tercih eder. Eviniz nem açısından uygun değilse bir sprey şişesi alın ve bitkinizi nemli tutun. Kışın hava sıcaklığını 18 derecenin üzerinde tutmaya özen gösterin.

Gübre Desteği:

Büyüme mevsimi boyunca her birkaç haftada bir bitkiyi beslemek için dengeli bir sıvı gübre kullanın. Karışımı drenaj deliklerinden akmaya başlayana kadar toprağa dökün. Seyreltilmiş gübrenin fazlasını atın çünkü bitki ihtiyacı olanı almıştır ve akıttığı fazla sıvıyı kullanamaz.

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera 
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera 

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Budama

  1. Eldiven giyin. Monstera özsuyu zehirlidir ve cildinizi gerçekten tahriş edebilir, bu nedenle monsteranızı budarken veya çoğaltırken koruyucu eldiven giydiğinizden emin olun.
  2. Keskin, temiz bir alet kullanın. Keskin budama makası veya bıçak kullanmak, gövdeyi ezmek veya zedelemek yerine güzel ve temiz bir kesim elde etmenizi sağlar. Temiz aletler bitkinizi zararlı bakterilerden de korur. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi zordur ve diğer bitkilerinize bile yayılabilir.
  3. Mümkünse deve tabanı budamasını ilkbaharda yapın. Büyümeyi teşvik etmek istiyorsanız ilkbahar ayları en doğru tercih olacaktır. Monstera da dahil olmak üzere çoğu bitki ilkbahar ve yaz aylarında büyüme atakları yaşar. İlkbaharda budama yaparak en iyi sonuçları alırsınız ve bitkiniz daha hızlı iyileşir.
  4. Kesimlerinizi planlayın. Eski veya hastalıklı yaprakları keserek başlayın. Büyümeyi teşvik etmek için budama yapıyorsanız, bitkinin büyümesini istediğiniz yeri kesin. Daha uzun boylu olmasını istiyorsanız, tepeden kesim yapmaya özen gösterin.  Monstera'nızın boyutunu kontrol etmek için budama yapıyorsanız, bitkiyi gönül rahatlığıyla budayabilirsiniz ancak unutmayın, bitkiniz büyümeye devam edeceği için bu işlemi tekrardan yapmanız gerekecektir.

Deve Tabanı Çoğaltma - Monstera Çoğaltma Nasıl Yapılır

Monstera - Deve Tabanı, budayarak elde edilen yapraktan kolayca çoğaltılabilir. Buna ek olarak, Monstera’'yı çoğaltmanın en popüler diğer yöntemi kökten ayırma yöntemidir. Her iki yöntem için detaylı tüm adımları aşağıda bulabilirsiniz:

Deve Tabanı Yapraktan Çoğaltma:

  1. Temiz, keskin bir budama makası kullanarak, bir düğüm (köklerin çıkacağı küçük bir çıkıntı), bir hava kökü ve en az iki yaprak içeren bir sapı kesin.
  2. Kesiği yaptığınız ana bitkinin üzerine bir tutam öğütülmüş tarçın (marketten alabileceğiniz normal baharat) koyun. Bu, herhangi bir hastalığın kesiğe girmesini önleyecek ve yaranın iyileşmesine yardımcı olacaktır.
  3. Kestiğiniz çeliği bir bardak suyun içine koyun. Suyu her üç ila beş günde bir değiştirin ve mümkünse musluk suyu yerine filtrelenmiş su veya yağmur suyu kullanın.
  4. Birkaç ay içinde bir kök kümesinin büyüdüğünü göreceksiniz. Bu noktada, yeni bitkinizi taze iyi drene edilmiş topraklı bir saksıya koyabilir ve yeni yuvasına yerleşirken nemli tutabilirsiniz.

Deve Tabanı Kökten Ayırma İşlemiyle Çoğaltma:

Ayırma işlemi, bir bitkinin bir bölümünü veya parçasını ebeveyninden çıkararak yapılır. Monstera’nızın saksı değişimine ihtiyacı varsa - bu, bitkinizin bir kısmını ayırmak için mükemmel bir zamandır, çünkü bu süreçte tüm bitkinizin köklerini gerçekten görebilirsiniz.. Bitkiniz için ulaşmak istediğiniz maksimum boyuta ulaştığınızda, besin vermek için toprağı her yıl tazeleyebilirsiniz ve her yıl bir kez saksı değişimi yapabilirsiniz.

  1. Monstera’nızın ayırmayı seçtiğiniz kısmından toprağın bir kısmını uzaklaştırarak sürece başlayın. 
  2. Sonra elinizi toprağın içine, 'ayırmak için seçmiş olduğunuz kısım' ile bitkinin geri kalanı arasına sokun. Mümkün olduğunca az zarar vermek için yavaşça hareket ederek kökleri ana bitkiden ayırmaya başlayın.
  3. Kökleri elinizden geldiğince ayırdıktan sonra, toprağın altından yavaşça parçayı/kesiti saksıdan dışarı çekin. 
  4. Daha sonra bu yeni bitkiyi doğrudan kendi taze toprağına ve saksısına koyabilirsiniz.

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi

Her iki yılda bir, Deve Tabanı - Monstera bitkisi muhtemelen saksısını aşacaktır. Bitkinizin büyümesine uyum sağlamak için bitkinizi birkaç santim daha geniş ve derin bir saksıya nakledin. Örneğin: 21cm çapında bir saksıda ise 24 cm çapında bir saksıya yerleştirebilirsiniz. Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz. Bitki gelişimi devam ettikçe gövdenin tırmanabilmesi için yosun destek çubuğu - yosun destek sopası kullanabilirsiniz. Bitkiyi aşağıdaki basit adımları dikkat ederek yetiştirin:

  1. Saksının alt üçte birlik kısmını iyi drene edilmiş torflu toprak ile doldurun.
  2. Gövdenin tırmanması için yosun destek çubuğu - yosun destek sopası kullanın
  3. Kökleri saksı içine yerleştirin. Köklerin etrafını toprakla doldurun.
  4. Yosun destek çubuğunu ( Yosun destek sopasını) toprakla sıkıca sarın ve gövdeyi yosun destek çubuğuna tutturmak için bitki hava köklerini kullanın.

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Bitkisi Yaygın Böceklenme

Yapraklardaki toz veya döküntüleri nemli bir sünger veya kağıt havluyla silmek bitkiyi temiz tutacak ve zararlı böceklerden uzak tutacaktır. Bununla birlikte, bitkiyi istila edebilecek yaygın zararlılar arasında özsu emen unlu bit böcekler,  yaprak bitleri (bitki bitleri), puro şeklindeki küçük tripsler, pul böcekleri ve örümcek akarları bulunur. Yapraklarda herhangi birine rastlanırsa, bitkiye doğrudan su püskürtün. Yapraklar böcek öldürücü sabunla da yıkayabilirsiniz.

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Bitkisi Yaygın Sorunları

Kolay bir ev bitkisi olmasına rağmen, deve tabanı bitkisi birkaç baş ağrısına neden olabilir. Ancak bitkinizin neden hasta göründüğünün nedenini bulduğunuzda, kolayca müdahale edebilirsiniz.

Kahverengileşen Yaprak

Yaprakların uçları kahverengiye dönüyorsa, bu genellikle toprağın kuru olabileceği veya bitkiyi nemli tutmadığınız anlamına gelir. Etkilenen yaprakları budayabilirsiniz.

Kahverengi lekelerin veya uçların etrafında sarı bir tabaka varsa, bu bitkinizin mantar kaptığı anlamına gelir. Mantar muhtemelen aşırı sulama veya bitkiyi çok uzun süre aşırı ıslak toprakta tutma nedeniyle ortaya çıkmıştır. Etkilenen yaprakları budayın ve sulamadan önce bitkinin biraz kurumasını bekleyin.

Sararan Yapraklar

Sararan yapraklar kuru toprağın bir göstergesidir. Bitki üzerindeki en yaşlı yapraklar en önce sararacaktır. Etkilenen yaprakları budayın. Toprağı kontrol edin ve kurumuşsa iyice sulayın.

Solan Yapraklar

Solmuş yapraklar görüyorsanız, sulama sorunu var demektir. Bitki ya aşırı sulanmıştır ya da az sulanmıştır. Eğer aşırı sulanmışsa, bitki kök çürümesinden muzdarip olabilir. Kökleri incelemek için bitkiyi saksıdan çıkarmayı deneyin. Kökleri temizleyin, ölmüş kısımları koparın ve bitkinizi yeni temiz bir toprağa ekin.

Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Bitkisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


1. Deve Tabanı Çiçeği - Monstera’nın bakımı kolay mıdır?

Bir iç mekan ev, ofis bitkisi olarak bu bitkinin yetiştirilmesi ve bakımı kolaydır. Ancak dışarıda, gelişmesi için doğru sıcak ve nemli ortamı ayarlamanız gerekir. Yani bir dış mekan bitkisi olarak yetiştirmek istiyorsanız bakımı zor olacaktır.

2. Neden Deve Tabanı Çiçeği'nin yapraklarında delikler/yırtıklar var?

Delikler, enerji ve besin harcamaya gerek kalmadan yaprakların daha geniş alanlara yayılmasını sağlar. Bu sayede Monstera güneş ışığını yakalama şansını artırır.

3. Neden bazı Deve Tabanı bitkilerinin yaprakları diğerlerine göre daha fazla yarılır?

Delikli yaprakların bölünmesi için çok fazla enerji gerekir. Bitki ne kadar çok ışık alırsa, o kadar çok bölünecektir. Ne kadar az ışık o kadar az gösterişli yapraklar anlamına gelir.

Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!