81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
81 ile sağlam paketlerde hızlı teslimat
300₺ ve üzeri ücretsiz kargo
Deve Tabanı Çiçeğinizin (Monstera Bitkinizin) Yapraklarında Neden Delikler Var?

Deve Tabanı Çiçeğinizin (Monstera Bitkinizin) Yapraklarında Neden Delikler Var?

Deve Tabanı Çiçeği ( Monstera Bitkisi ) nedir?

Deve Tabanı Çiçeği ( Monstera Bitkisi ), Orta Amerika'ya özgü yaprak dökmeyen tropikal sarmaşık türüdür. Araceae, aroid ailesinin bir parçası olan bu tür, özellikle Monstera Deliciosa olmak üzere yenilebilir meyve üreten birkaç aroidden biridir. Bununla birlikte, nadiren çiçek açarlar veya nadiren iç mekanlarda yenilebilir meyve üretirler.

Deve Tabanı Çiçeği / Monstera Bitkisinde Neden Delikler Vardır?

Monstera, İsviçre peyniri bitkisi olarak da bilinir. Monstera bitkisi, doğal delik yapraklarıyla meşhurdur ve takma adı da buradan gelir. Bitkilerin yapraklarında delikli veya şeffaf bir bölüm varsa buna verilen teknik isim “yaprak fenestrasyonudur” ve bu özellik sadece monstera bitkisine özgü değildir. Haworthias ve Lithops gibi bitkiler de başka nedenlerden dolayı yaprak delikleri geliştirmişlerdir. Bu bitkilerin yaprak uçları şeffaftır, bu özellik Güney Amerika’ya özgü kum ve toz fırtınaları nedeniyle yere gömülü olan bu bitkilerin ışığa ulaşmalarına olanak sağlar.

Monstera bitkisinin neden delikli yaprağı olduğuna ve bu ayrık yaprakların neden oluştuğuna dair bir çok tartışmalar mevcuttur. Bazıları Monstera bitkisinin güçlü rüzgarlara karşı dayanmak için yapraklarında delikler oluşturduğunu öne sürer. Örneğin: Starliçe Bitkisi diğer adıyla Cennet Kuşu Çiçeği de rüzgarın geçmesine izin vermek için yapraklarını ikiye ayırırlar. Diğerleri ise bu deliklerin köklerin suyla daha iyi temas etmesine yardımcı olduğunu öne sürer. Sonuçta bu bitki epifittir ve toprakla çok fazla temas etmez.

“Delikli yaprak teorilerinde” hala  boşluklar olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu adaptasyonu destekleyen yeterli kanıt bulunmamaktadır. Adaptasyon fırtınalara karşı dayanmak için meydana geldiyse, tropik bitkilerin çoğunun da aynı veya benzer adaptasyonları olması gerekirdi. Bunun yerine çoğu tropik bitki, delikli ve kırılmaya eğilimli olmayan yapraklara sahiptir. Su, köklere deliklerden daha kolay ulaşabilse de buna ihtiyaç yoktur. Monstera, neredeyse her gün yağmur yağan tropik yağmur ormanlarına özgü bir bitkidir. Köklere ulaşacak kadar yeterli yağmur suyunu rahatlıkla bulur. Rüzgar veya yağmur nedeniyle değilse Monstera bitkisinde neden delikler vardır?

Mevcut önemli teorilerden birisi Indiana Üniversitesinde çalışan Christopher Muir’den gelmektedir ve bu teori Deve Tabanı Çiçeği - Monstera bitkisinin, ışık koşulları nedeniyle delikler geliştirdiğini öne sürmektedir. Monstera bitkisi orman zemininde yarı epifit olarak yetişir ve daha fazla ışık almak için ağaçları sarmaşık gibi sarar. Bu gibi ormanlarda zemin bitkileri sadece küçük güneş ışınlarını yakalayarak hayatta kalabilirler. Yaprak yapısını delikli olarak modifiye etmek, aynı yaprak alanının daha geniş bir alan sahip olmasını sağlar. Deliklerden az miktarda güneş ışığı geçebilse de daha fazla yüzey alanı nedeniyle ışınları yakalama şansı artar.

İyi aydınlatma koşulları sağlandığında,deliksiz bir yaprak ve delikli bir yaprak aynı performansı gösterecektir. Dağınık ışınlar söz konusu olduğunda delikli yaprak, deliksiz yaprağa göre daha fazla güneş ışığı yakalar. Ancak bu sadece bitkinin büyüme oranının gerektirdiği durumlarda avantajlıdır. Daha olgun Monstera bitkileri daha hızlı büyüdüğü için güneş ışını parçalarından mümkün olduğu kadar verimli bir şekilde faydalanacaktır.

Monstera Bitkisinin Deliklerini Sevin

Artık deliklerin hangi amaca hizmet ettiğini bildiğinize göre deve tabanı çiçeği - monstera bitkisinin daha fazla delik oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz. Delikli bir yaprak bitkinin kalitesini belirler ve delikler istenen yapılardır. Bu nedenle delikli yaprakların büyümesine izin verin. Monstera bitkisi yaşına ve boyutuna göre delikli yapraklar oluştururlar. Diğer aroidler gibi yaprak morfolojisi yani şekli, bitkinin yaşına göre değişir.

Genç dönemlerinde Monstera yaprakları Philodendron’un kalp şeklinde yeşil yapraklarına benzer özellikler gösterir. Monstera 50-60 cm civarına yaklaştığında fenestrasyon başlar ve yapraklarda delikler oluşmaya başlar. Tabandan gelen daha eski, daha küçük yaprakları keserseniz, bunun bitkiyi daha büyük yapraklar üretmeye teşvik edeceğini ve fenestrasyonu kolaylaştıracağını tecrübe ettik. Siz de bunu deneyebilirsiniz! 


   Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!