Areka Palmiyesi
Madagaskar kökenli olan Areka palmiyesi, Areka salon palmiyesi olarak da bilinmektedir. Bitkinin bilimsel adı ise Dypis Lutescens’dir. İç mekânda çok sık tercih edilen Areka palmiyesi, evcil hayvan dostu bitkiler arasında yer alır. Bitkinin göz alıcı yeşil rengi ile dikkat çeken yaprakları ince ve uzun tüylere benzer. Yapraklar gövdeden yukarı doğru uzanır ve uç kısımları kıvrılarak yelpaze görünümü oluşturur. Bitkinin birden çok gövdesi olabilir.
Areka Palmiyesi Özellikleri
Areka salon palmiyesi, kelebek palmiyesi ve altın kamışı palmiyesi gibi farklı isimlere sahip olan bitki, çok popüler olan salon ve oturma odası bitkileri arasında üst sıralardadır. Nispeten kolay bakılabilir olması ile dikkat çeken palmiye, kış aylarının soğuk geçmediği bölgelerde bahçede yetiştirilebilir. Bitkinin 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda uzun süre bırakılmaması önerilir.
- Bitki kümelenerek büyür, olgunlaştıkça gövde sayısı artar.
- Küçük, beyaz ve göze çarpmayan çiçekler açar. Çiçek açma iç mekânda nadiren gerçekleşir.
- Mevsime göre bitkide renk değişikliği olmaz.
- Dönemsel budama gereksinimi olabilir, bitki bulunduğu ortama alışamazsa düzenli budama yapılması gerekir.
- Haşerelere ve hastalıklara karşı dirençlidir.
- Dışarıda 12 metreye kadar uzayabilir.
Areka palmiyesi NASA tarafından hava temizleyen bitkiler ile ilgili bir çalışmada incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda evlerde bulunan ve havayı kirleten uçucu organik bileşikleri temizleyen bitkiler arasında Areka’nın en etkili bitki olduğu gösterilmiştir.
Areka Palmiyesi Bakımı
İç mekân dekorasyonunu güzelleştirmek adına büyük bitkiler arasından seçim yapmak isteyenlerin çok sık tercih ettiği Areka palmiyesinin bakımı genel olarak kolaydır. Bitkinin ihtiyacı olan ışığın sağlanması, toprak ve saksı değişiminin doğru zamanda ve şekilde yapılması, sulama rutininin de bitkinin spesifik ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde planlanması genel anlamda yeterli olur. Ancak Salon palmiyesinin temel gereksinimlerinin özenle karşılanması önemlidir.
Güneş Işığı: Bitkinin iç mekânda kısmi gölge olarak ifade edilen filtrelenmiş güneş ışığına maruz kalması ideal kabul edilir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan bitkinin yapraklarında yanma meydana gelebilir. Bitkinin güneş ışığı gelen camın doğrudan önünde olmaması, camda mümkünse ışığı geçiren bir perde bulunması veya bitkinin camdan güneş ışığını yakıcı etkisine maruz kalmayacak kadar uzaklaştırılması önerilir. Bitkinin her noktasının güneş ışığı alması için ışık yönüne göre gün gün döndürülmesi de sağlıklı gelişim açısından önemlidir.
Toprak: Areka palmiyesinin gelişiminin ideal şekilde sağlanması için hem drenajı yüksek hem de besleyici bir toprağa ihtiyacı vardır. Bitki toprağının turba yosunu ile karıştırılması önerilir. Areka için ideal saksı ve toprak değişiminin 2 yılda 1 olacak şekilde planlaması uygun olacaktır. Saksı değişimi özellikle bitkiye büyüme dönemlerinde verilen azot, potasyum ve nitrojen açısından zengin gübrenin tuzunun giderilmesi amacıyla aksatılmamalıdır.
Su İhtiyacı: Areka palmiyesinin sulanma sıklığı toprağın nemine bağlı olarak planlanmalıdır. Genel anlamda bitkinin sıcak aylarda haftada 1 kez, soğuk aylarda ise 10 günde 1 kez sulanması gerektiği ifade edilebilir. Ancak bitkinin sulama rutininin bu şekilde genellenmesi doğru olmayacaktır. Sulamaya, toprağın nem seviyesine göre karar verilmelidir. Bitkinin sağlıklı gelişimi için toprağının nemli olması gerekir. Toprağın nemli olması ile su içerisinde olması karıştırılmamalıdır. Toprağın su içerisinde kalmasının önlenmesi için drenajı yüksek bir toprak ve su tahliye delikleri bulunan bir saksı tercih edilmelidir.
Nem: Tropikal iklim bitkisi olması sebebiyle nem ihtiyacı yüksek olan Areka palmiyesinin bu ihtiyacının karşılanması amacıyla iç mekân hava nemlendiricisi kullanılabilir veya yapraklara belirli aralıklarla spreyle su sıkılabilir. Ortamın Areka için çok kuru olup olmadığını anlamak amacıyla yaprakları kontrol edilebilir. Bitkinin yaprak uçlarında kahverengiye doğru bir renk değişimi görüldüğü zaman ortam neminin gözden geçirilmesinde fayda olacaktır. Salon palmiyesinin iklimlendirme araçlarının tam önüne ya da çok yakınına koyulmaması da neminin korunmasına yardımcı olur.
Areka salon palmiyesi bakımı kapsamında bitkinin gübrelenmesi de önemli bir yere sahiptir. Bitkinin yapraklarının güzelliği azot, fosfor ve potasyumdan gelir. Bu nedenle de düzenli gübreleme bu bitki için önemlidir. Areka palmiyesi bakımı için budama çok büyük bir öneme sahip değildir. Bitkinin yaşam döngüsünü tamamlayan yaprakları kendiliğinden dökülür.
Areka Salon Palmiyesi Yaşam Alanı
Areka palmiyesi uygun iklimlerde hem dışarıda hem de içeride yaşayabilen bir bitkidir. Bitki için ideal sıcaklık aralığı 18 - 24 derece olarak ifade edilebilir. Uzun süre düşük sıcaklıklarda kaldığı zaman ise bitkinin gelişimi durur.
İç mekândaki bitki yazın doğrudan yakıcı güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde dışarıya alınabilir. Sıcaklıklar düşmeye başladığında ise Salon palmiyesinin içeriye alınması önerilir. Areka palmiyesi hava temizleyici özelliği ile yatak odası bitkileri arasında yer alırken zarif ve göz alıcı yeşil yaprakları ile popüler oturma odası ve salon bitkileri arasından seçim yapmak isteyenlerin de dikkatini çeker.
Areka Palmiyesi Faydaları
İç mekân bitkisi arayışında olanlar, tercih ettikleri bitkilerin yaşam alanlarına sadece görsel bir katkıdan fazlasını sunmasını bekleyebilir. Bitkilerin hem doğrudan hem de dolaylı yollardan çeşitli faydaları olduğu bilinir. Pek çok kadim kültürde bitkilere çok fazla kıymet verilirken yaşam alanlarında sağlıklı bitkilerin olmasına da dikkat edilmiştir. Areka palmiyesi faydaları ele alındığı zaman öne çıkan ilk unsur bitkinin hava temizleyici özelliğidir. Yaşam alanında havanın daha temiz olmasını isteyenler için Areka palmiyesi etkili bir hava filtresidir.
İç mekânda tercih edilen yeşil bitkilerin stres azaltıcı etkisi olduğu da düşünülmektedir. Bununla birlikte verimliliği artırma ve zihni yatıştırma gibi pozitif etkileri sayesinde, yeşilin göz alıcı tonlarını bir araya getiren Areka palmiyesi çok sık tercih edilmektedir. Bitkinin özellikle verimlilik odaklı pozitif etkisi onun ofis bitkileri arasında popülerleşmesine yol açmıştır.
Salon Palmiyesi Boyutları
Areka palmiyesi boyutları bitkinin yetiştirildiği yere, bakım koşullarına ve varsa saksısının boyutuna göre değişir. Bitkinin olgun boyutları vahşi doğada veya bahçede 10 metreyi bulabilir. Bitkinin yaprak genişliği ise 3 metre civarındadır.
İç mekânda Areka palmiyesi yetiştirecek olanlar için bu bitki boyutları dikkat çekicidir. Yetişkin bir Areka palmiyesinin boyunun iç mekânda 2 metreye ulaşması beklenir. Bitkinin genişliği ise yaklaşık 70 cm olur.
Areka Palmiyesi Fiyatları
Areka palmiyesi fiyat aralığı oldukça geniştir. Bunun temel nedeni de bitki fiyatlarının pek çok faktöre göre değişiklik göstermesidir. Bitkinin gövde sayısı, boyu, yaşı, yaprak genişliği gibi unsurlar fiyatların farklılaşmasında büyük bir etkiye sahiptir. Bitkinin olgun boyutlarına ulaşmasını gözlemlemek isteyenlerin daha küçük boylara sahip Areka palmiyelerine yönelmesi mümkün. Bitkinin doğrudan olgun boyuna sahip olmak isteyenlerin ise özenli yetiştiricilerin sunduğu bitkileri satın alması öneriliyor.
Uzun yıllar keyifle bakılabilecek bir bitkiye sahip olmak için bitkinin tohumdan, çelikten sürgünden ya da kökten doğru şekilde yetiştirilmesi gerekir. Bitkim.com Türkiye’de 5 farklı noktada bulunan seralarında yetiştirdiği 50’den fazla bitki ile ev ve ofis bitkileri arayışında her zaman tercih edilen bir marka olarak biliniyor. Türkiye’de bitki yetiştirilen seraların yanı sıra her hafta taze olarak yurt dışından ithal edilen bitkiler de Bitkim.com’un seralarında tam olarak ihtiyaçları olan bakımla yeni evlerine gidecekleri zamanı bekliyor.